Linkovi

Anketa: Skoro polovina Amerikanaca podržava istragu o opozivu


Rejting popularnosti predsednika Trampa je skoro nepromenjen od kako su u Kongresu počeli pretresi u okviru procedure opoziva.
Rejting popularnosti predsednika Trampa je skoro nepromenjen od kako su u Kongresu počeli pretresi u okviru procedure opoziva.

Skoro polovina građana Amerike, odnosno njih 47%, trenutno podržava istragu o opozivu predsednika Trampa, prema rezultatima nove ankete koju su sproveli agencija Asosijejted Pres i istraživačka organizacija NORC. 38% Amerikanaca je protiv istrage.

U Brolijevom baru u gradu Šarlot u Severnoj Karolini, pije se pivo i ćaska o politici. Neopredeljeni birač Bil Keti još nije siguran šta misli o istrazi o opozivu koja potresa Vašington.

"Za ljude koji su, politički, negde u centru, kao ja, teško je reći. Ko zna… Teško je gledati sve to, svakog dana, gledati vesti i podele i neprekidne rasprave, to je mučno.”

Međutim, drugi, među kojima je Majkl Broli, pozdravljaju istragu.

“Ne mislim da može da bude još gore. Ovo bi mogla da bude katarza. Jer pre nego što zacelimo rane, potrebno je pročišćenje.”

Broli nije jedini. Nova anketa AP-a i organizacije NORC pokazuje da istragu podržava 47% Amerikanaca. Protiv istrage je 38% građana, a u toj grupi je Robert Litl iz Kanapolisa u Severnoj Karolini.

“To je najveća nepravda ikada naneta nekom predsedniku.”

U pregrađu Detroita u Mičigenu, uz autoput vide se bilbordi Tramp 2020. Poruku o drugom mandatu predsednika podržava republikanski birač Ves Nakagiri.

“Lažni proces opoziva. Druga strana pokušava da naudi predsedniku od kada je stupio na položaj. Pričali su o opozivu čim je inaugurisan. Mislim da druga strana traži bilo šta što može da nađe da ga smeni.”

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi predsedava glasanjem o rezoluciji kojom se formalizuje istraga o opozivu, 31. oktobra 2019.
Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi predsedava glasanjem o rezoluciji kojom se formalizuje istraga o opozivu, 31. oktobra 2019.

Samo trećina Amerikanaca veruje da procedura opoziva treba da bude prioritet Kongresa, pokazuje ista anketa.

"Bilo da ste glasali za njega ili ne, ako je uradio nešto loše i prekršio zakon, i to zaslužuje opoziv, onda tako treba postupiti”, smatra Džoen Mekalister iz Mičigena.

Većina Amerikanaca misli da je Tramp uradio nešto loše u odnosu sa ukrajinskim kolegom, ali samo 38% smatra da je prekršio zakon.

“Apsolutno ne mislim da je uradio išta loše u toj situaciji. Počinio je greške, svaki predsednik greši, ali ako pogledate širu sliku, pozitivne stvari su veće od negativnih”, uveren je Robert Litl iz Severne Karoline.

Međutim, Trampov ukupni rejting popularnosti nije se mnogo promenio a mišljenja o istrazi obično pokazuju i tipične stranačke podele. Istragu podržava većina demokrata dok joj se protivi većina republikanca.

XS
SM
MD
LG