Linkovi

Obaveštajne agencije optužile Rusiju i Iran za pokušaj izazivanja haosa uoči izbora


Rano glasanje na biračkim mestima u Atlanti, 12. oktobar 2020. (Rojters/Chris Aluka Berry)
Rano glasanje na biračkim mestima u Atlanti, 12. oktobar 2020. (Rojters/Chris Aluka Berry)

Američke obaveštajne agencije optužile su Iran i Rusiju da pokušavaju da koriste podatke o registraciji birača da bi izazvali haos i zabunu uoči predsedničkih izbora 3. novembra.

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Džon Retklif je na konferenciji za novinare u sredu veče pokušao da umiri Amerikance i obećao da će bilo koja zemlja koja se bude mešala "snositi posledice" zbog toga.

“Potvrdili smo da Iran i odvojeno Rusija imaju neke informacije o registraciji birača", rekao je Retklif i dodao da su obe zemlje "preduzele određene akcije da utiču na javno mnjenje u vezi sa našim izborima".

Retklif nije rekao na koji način Rusija koristi dobijene informacije, ali je optužio iranske sajber aktere za niz aktivnosti poslednja 24 sata navodeći da im je, između ostalog, cilj da nanesu šetu predsedniku Donaldu Trampu.

“Već smo videli da Iran šalje lažne mejlove čiji cilj je zastrašivanje birača, izazivanje socijalnih nemira i nanošenje štete predsedniku Trampu", rekao je Retklif.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova u sredu je odbacilo američke optužbe kao "neosnovane" i pozvalo na razgovor švajcarskog ambasadora koji zastupa američke interese u Iranu, s obzirom na to da dvije zemlje nemaju diplomatske odnose.

Istraživači su saopštili da su mejlovi, koje je navodno poslala ekstremno desničarska grupa "Ponosni dečaci" (Proud boys) koja je podržala predsednika, poslati biračima u najmanje četiri američke države, Arizoni, Aljaski, Pensilvaniji i Floridi. Biračima, uglavnom registrovanim demokrata, u mejlu je zaprećeno: "Glasaćete za Trampa ili ćemo da vas gonimo".

Predstavnici "Ponosnih dečaka" odbacili su optužbe da su slali preteće mejlove.

Članovi desničarske grupe "Ponosni dečaci" protestuju u Oregonu
Članovi desničarske grupe "Ponosni dečaci" protestuju u Oregonu

Retklif je osim za mejlove, optužio Iran i za delenje video snimka u kojem se sugeriše da pojedini birači možda ubacuju lažne glasačke listiće.

“Taj video i tvrdnje o navodnim lažnim glasačkim listićima nisu tačni", rekao je Retklif.

Vodeći američki obaveštajni zvaničnici poručili su da je američki "izborni sistem otporan" uprkos iranskim i ruskim pokušajima da podriju poverenje birača.

Direktor FBI-aja Kristofer Rej, koji je prošlog meseca rekao da nema nagoveštaja napada na sisteme za registraciju birača, takođe je naglasio da je izborna infrastruktura bezbedna.

“Budite uvereni da se vaš glas računa", rekao je Rej i dodao da će službe biti na oprezu.

Američki zvaničnici prethodno su umanjivali zabrinutost u pogledu mogućih hakerskih upada u sisteme za registraciju birača.

Prošlog meseca, izveštaj u ruskom dnevniku Komersant podstakao je strahovanja da su birački spiskovi u Mičigenu hakovani, što su državni zvaničnici međutim brzo negirali.

To što su američki birači meta Irana i Rusije manje od dve nedelje uoči izbora nije iznenađujuće s obzirom na to da je vodeći američki kontraobaveštajni zvaničnik Vilijam Evanina upozorio u avgustu da se dve zemlje, uz Kinu, aktivno mešaju u izbore, da bi uticale na njihov ishod.

Teheran, kako je naveo Evanina, pokušava da umanji šanse za Trampov reizbor koji bi, kako strahuje, "rezultirao nastavkom američkog pritiska na Iran da bi se podstakla promena režima".

Rusija, s druge strane, "koristi niz mera da ocrni bivšeg predsednika Džoa Bajdena", rekao je Evanina i dodao da "pojedini akteri povezani sa Kremljom takođe pokušavaju da ojačaju kandidaturu predsednika Trampa".

Međutim, pojedini eksperti za sajber bezbednost kažu da najnoviji potezi Teherana - korištenje lažnih mejlova i video snimaka - sugerišu da Iran postaje ambiciozniji.

“Ovaj incident označava suštinski preokret u našem poimanju spremnosti Irana da se meša u demokratski proces. Dok su mnoge operacije bile usredsređene na širenje propagande zarad promovisanja iranskih interesa, ovaj incident je jasno usmeren na podrivanje poverenja birača", naveo je direktor za analizu u organizaciji "Mandiant Threat Intelligence" Džon Haltkvist u saopštenju prosleđenom Glasu Amerike.

Oglasili su se i članovi Kongresa koji su ocenili da Teheran kopira poteze Rusije, čiji cilj je da se pre svega izazove haos i nepoverenje.

“Rusija i Iran žele da gubitnička strana odbije da prizna ishod izbora da bi podrili legitimitet pobednika i izazvali ustavnu krizu", tvitovao je u sredu predsedavajući senatskog Odbora za obaveštajna pitanja, republikanski senator Marko Rubio.

Rubio i vodeći demokratski član odbora, senator Mark Vorner, prethodno su upozorili birače da ne dozvole da zbog napada na izbore izgube poverenje u izbornu infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG