Linkovi

Bela kuća komunicira sa Iranom o pritvorenim Amerikancima, iranska strana tvrdi da kontakti nisu direktni


Džejk Saliven, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, tokom brifinga za novinarima (REUTERS/Tom Brenner)
Džejk Saliven, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, tokom brifinga za novinarima (REUTERS/Tom Brenner)

Sjedinjene Države otpočele su komunikaciju sa Iranom o pritvorenim američkim državljanima u toj zemlji, izjavio je Džejk Saliven – savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

To pitanje je izaziva značajno ogorčenje”, rekao je Saliven u programu televizije Si-Bi-Es.

Prioritet administracije predsednika Bajdena je da te Amerikance bezbedno vratimo kući. Ne prihvatamo da ostanu u pritvoru koji je nepravedan i nezakonit”, ukazao je Saliven.

Iran je poslednjih godina pritvorio desetine dvojnih državljana, uključujući i nekoliko Amerikanaca, u najvećoj meri po optužnicama za špijunažu.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da pritvaranjem stranih državljana Iran nastoji da obezbedi ustupke od drugih država - što zvanični Teheran odbacuje.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana je u svojoj reakciji ukazalo da se komuniciranje Teherana i Vašingtona u vezi sa privorenim američkim državljanima obavlja posredstvom ambasade Švajcarske u toj zemlji - koja zastupa interese Sjedinjenih Država.

Sajid Katibzaed, porparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavio je da navodi koje je izneo Saliven nisu talni.

"Kao što je ii ranije saopšteno nema nikakvih direktnih kontakata između Irana i Sjedinjenih Država na ovom polju", rekao je Katibzaed objavila je iranska Studentska novinska agencija (ISNA).

Prethodno se tim povodom oglasio internet portal povezan sa iranskim Vrhovnim savetom nacionalne bezbednosti objavom da je komunikacija o pritvorenim američkim državljanima vođena posredstvom ambasade Švajcarske - diplomatskog predstavnika SAD-a u Iranu, kao i da dve strane nisu direktno kontaktirale.

Neizvesnosti o povratku nuklearnom sporazumu

Džejk Saliven je izjavio i da je američki predsednik Bajden odlučan da spreči Iran u razvoju nukleranog naoružanja i da je diplomatija najbolji način za to.

Sjedinjene Države su nedavno saopštile da su spremne za razgovore sa Iranom o povratku sporazumu o nuklearnom naoružanju iz 2015. koji su obe zemlje napustile.

Prvo su to, za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa učinile SAD, da bi identičan potez posle njih povukao Iran. Svrha sporazuma je bila sprečiti Iran u razvoju nuklearnog naoružanja – dok bi se, zauzvrat, toj zemlji ponudilo ublažavanje sankcija međunarodne zajednice.

Iran još nije odgovorio“, rekao je Saliven.

Dve države još nisu postigle saglasnost o tome ko bi trebalo da povuče prvi potez u revitalizaciji tog sporazuma. Povratak SAD-a Iran uslovljava ukidanjem sankcijama uvedenim toj zemlji – dok Sjedinjene Države traže da se Iran vrati poštovanju odredbi sporazuma.

XS
SM
MD
LG