Linkovi

Vašington spreman na razgovore sa Iranom o nuklearnom sporazumu


ARHIVA - Učesnici razgovora o nuklearnom programu okupljeni pred potpisivanje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), tokom sastanka u zgradu Ujedinjenih nacija u Beču, 14. juna 2015. (Foto: Reuters)
ARHIVA - Učesnici razgovora o nuklearnom programu okupljeni pred potpisivanje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), tokom sastanka u zgradu Ujedinjenih nacija u Beču, 14. juna 2015. (Foto: Reuters)

Sjedinjene Države su saopštile da su spremne da razgovaraju sa Iranom o povratku obe zemlje sporazumu iz 2015. godine, koji je imao cilj da spreči Teheran da prozivede nuklearno oružje, nastojeći tako da se oživi sporazum koji je i sam Vašington napustio pre skoro tri godine.

Taj potez odražava promenu politike američke administracije, pri čemu je američki državni sekretar Entoni Blinken naglasio stav predsednika Džoa Badena da će se Vašington vratiti sporazumu formalno poznatom kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) ako Teheran u potpunosti bude usaglašen sa odredbama sporazuma.

Iran je hladno reagovao na ideju koju je izneo Blinken tokom video sastanka sa ministrima spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske i Nemačke, grupom poznatom kao E3, okupljenom u Parizu.

"Ako se Iran vrati u striktno poštovanje svojih obaveza prema JCPOA, Sjedinjene Države će učiniti isto i spremne su da se uključe u razgovore s Iranom sa tim ciljem", navodi se u zajedničkoj izjavi četiri države.

Iran je počeo da krši sporazum 2019. godine, otprilike godinu dana nakon što se bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao i ponovo uveo američke ekonomske sankcije, a kršenja sporazuma ubrzao je poslednjih meseci.

Američki zvaničnik rekao je Rojtersu da će Vašington pozitivno odgovoriti na svaki poziv Evropske unije na pregovore između Irana i šest glavnih sila koje su pregovarale o prvobitnom sporazumu: Britanije, Kine, Francuske, Nemačke, Rusije i Sjedinjenih Država.

"Spremni smo da se pojavimo ako bi se takav sastanak održao", rekao je zvaničnik Rojtersu, nakon što je visoki zvaničnik EU izneo ideju o sazivanju takvih razgovora.

Nejasno je da li bi moglo doći do bilo kakvih razgovora, a kamoli kada i gde bi oni mogli da se održe.

Odgovarajući na saopštenje četiri države, iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif rekao je da bi Vašington trebalo da povuče prvi potez.

"Umesto sofistike i stavljanja teret na Iran, E3 / EU moraju da se pridržavaju sopstvenih obaveza i da zahtevaju kraj Trampovog nasleđa ekonomskog terorizma protiv Irana", napisao je Zarif u tvitu.

"Naše korektivne mere su odgovor na kršenje zakona US / E3. Uklonite uzrok ako se bojite efekta", nastavio je. "Pratićemo AKCIJU za akcijom".

Zarif je ranije nagovestio otvorenost za razgovore sa Vašingtonom i ostalim strankama oko oživljavanja sporazuma.

Američki zvaničnik takođe je nagovestio da može postojati način da se premosti ćorsokak oko toga ko bi trebalo da krene prvi u povratku na dogovor: Sjedinjene Države ublažavanjem ekonomskih sankcija ili Iran, pridržavajući se ograničenja svog atomskog programa.

"Ne mislim da će pitanje sekvenciranja biti prepreka koja sprečava... da dođemo tamo", rekao je, navodeći da je veći izazov možda definisanje šta predstavlja usklađenost.

Obogaćivanje uranijuma

Francuski diplomatski izvor rekao je da je promena u Vašingtonu otvorila Iran, ali da je put pred njim prepun prepreka.

Teheran je odredio rok za narednu sedmicu da Bajden započne sa ukidanjem sankcija koje je uveo Tramp, ili će preduzeti svoj najveći korak do kršenja sporazuma - zabranu inspekcije i nuklearnog nadzora Ujedinjenih nacija u kratkom roku.

Britanija, Francuska, Nemačka i Sjedinjene Države pozvale su Iran da se suzdrži od tog koraka i ponovile zabrinutost zbog nedavnih iranskih akcija za proizvodnju uranijuma obogaćenog do 20 odsto i metala uranijuma.

"I dalje smo u nesigurnoj situaciji", rekao je francuski izvor, dodajući da bi, ako bi Iran ignorisao ova upozorenja, verovatno bilo "izuzetno čvrste reakcije".

Prečišćavanje uranijuma do visokog nivoa fisione čistoće potencijalni je put do proizvodnje nuklearnog oružja, mada Iran već dugo tvrdi da je njegov program obogaćivanja namenjen samo u miroljubive energetske svrhe.

Američki zvaničnici ponudili su pomirljive gestove prema Iranu, poput ublažavanja ograničenja putovanja diplomatama u misiji Ujedinjenih nacija koju je Trampova administracija uvela 2019. godine, a koja ih je ograničila na mali deo Njujorka.

Američki zvaničnik rekao je Rojtersu da Bajdenova administracija nije imala kontakt sa Iranom, osim što je obavestila njihovu misiju Ujedinjenih nacija o ublažavanju ograničenja putovanja.

Sjedinjene Države takođe su poslale dopis Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojem se navodi da SAD ukidaju sankcije UN, koje je Trampova administracija ponovo uvela Iranu u septembru 2020. Rojters je imao uvid u to pismo.

XS
SM
MD
LG