Linkovi

Nova Vlada Nemačke ukida zabranu "reklamiranja" abortusa


Marko Bušman, parlamentarni podsekretar Nemačkih liberala (FDP), stiže na pregovore o formiranju koalcije sa Zelenima i Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD), u Berlinu, Nemačka, 21. oktobra 2021.
Marko Bušman, parlamentarni podsekretar Nemačkih liberala (FDP), stiže na pregovore o formiranju koalcije sa Zelenima i Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD), u Berlinu, Nemačka, 21. oktobra 2021.

Nemački ministar pravde izjavio je da će sledećeg meseca predstaviti zakon kojim se iz krivičnog zakona zemlje briše zabrana lekarima da "reklamiraju" abortuse, što je jedna od nekoliko liberalnih socijalnih politika koje nova vlada planira.

Tri stranke koje čine vladu kancelara Olafa Šolca dugo su se protivile sadašnjim pravilima, ali je mere branio blok desnog centra bivše kancelarke Angele Merkel, koji je sada u opoziciji.

Ministar pravde Marko Bušman rekao je u komentarima novinskoj grupi Funke objavljenim u sredu da predstoji "ogromna reforma" u socijalnoj politici. On je rekao da će prvi korak biti ukidanje paragrafa iz nemačkog krivičnog zakona koji zabranjuje "reklamiranje" abortusa i koji predviđa novčanu ili zatvorsku kaznu do dve godine za takve slučajeve.

U skladu sa kompromisom 2019. godine, vlada Angele Merkel formalno je ostavila zabranu na snazi, ali je dozvolila lekarima i bolnicama po prvi put da na svojim veb stranicama objave da vrše abortuse. Nisu, međutim, smeli da daju detaljnije informacije.

Bušman je rekao da takozvani Paragraf 219a predstavlja "krivični rizik" za lekare koji vrše legalne abortuse koji daju činjenične informacije na internetu, a to je "apsurdno".

"Mnoge žene koje se bore same sa sobom po pitanju abortusa traže savet na internetu", rekao je on. "Ne može biti da, od svih ljudi, lekari koji su profesionalno najkvalifikovaniji da ih informišu, tamo ne smeju da daju informacije".

Druge promene socijalne politike koje planira nova vladajuća koalicija Šolcovih Socijaldemokrata levog centra, Zelenih i Bušmanovih Slobodnih demokrata uključuju ukidanje 40 godina starog zakona koji zahteva od transseksualnih osoba da dobiju psihološku procenu i sudsku odluku pre nego što se zvanično promene pol, proces koji često uključuje intimna pitanja.

Koalicija je obećala da će to zameniti novim "zakonom o samoopredeljenju".

XS
SM
MD
LG