Linkovi

Država Arkanzas zabranila abortus čak i u slučaju silovanja i incesta


Protest protivnika abortusa u Arkanzasu
Protest protivnika abortusa u Arkanzasu

Američka savezna država Arkanzas proglasila je abortus nelegalnim u gotovo svim situacijama, uključujući i silovanje i incest. Oni koji se protive abortusu nadaju se da bi ova odluka mogla da bude podstrek Vrhovnom sudu da izmeni odluku Ro protiv Vejda iz 1973. kojom se štiti pravo na abortus.

Abortus u Arkanzasu biće dozvoljen jedino ako je majka u životnoj opasnosti, saopštio je guverner te države Ejsa Hačinson. Arkanzas je poznat po hrišćanskom konzervativizmu.

Hačinson je rekao da je potpisao zakon u skladu sa svojim "iskrenim i dugotrajnim uverenjima da ne treba dozvoliti abortus" i dodao da je "namera ovog zakona da pripremi teren za izmenu odluke iz 1973".

Novi zakon o abortusu stupa na snagu na leto, saopštila Američka unija za građanske slobode (ACLU) koja je i najavila da će pokušati da ospori zakon pred sudom.

Abortusu se protive mnogi Amerikanci, a najžešće evangelisti.

Proteklih godina nekoliko država na jugu SAD je pooštrlo zakone o abortusu, što je zatvorilo i mnoge klinike.

Mogućnost da se presuda iz 1973. koja garantuje pravo na abortus ukine, porasla je nakon što je bivši predsednik Donald Tramp imenovao konzervativnu sudiju Ejmi Koni Beret u Vrhovni sud, i tako učvrstio konzervativnu većinu na šest od devet sudija.

Ako bi presuda Ro protiv Vejda više ne bude važila, to će značiti da će svaka država moći za sebe da odlučuje o pravu na abortus.

XS
SM
MD
LG