Linkovi

Vrhovni sud omogućio primenu teksaškog zakona kojim se zabranjuje većina abortusa


ARHIVA - Aktivisti za pravo na abourtus tokom jednog od ranijih protesta ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu (Foto: Reuters)
ARHIVA - Aktivisti za pravo na abourtus tokom jednog od ranijih protesta ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu (Foto: Reuters)

Vrhovni sud SAD dozvolio je primenu teksaškog zakona, kojim se zabranjuje većina abortusa u toj državi, glasanjem 5-4 protiv hitnog zahteva grupa za zaštitu prava na pobačaj da blokira meru, koja je usvojena tako da je stupila na snagu 1. septembra.

Većina je u objašnjenju odluke u sredu kasno uveče navela da oni koji su uputili pravni izazov zakonu nisu zadovoljili visoki nivo neophodan da se zakon blokira, ali je ostavila mogućnost da bi mera mogla da se suoči sa drugim izazovima.

“Donošenjem ovakvog zaključka, naglašavamo da nam nije namera da definitivno razrešavamo bilo jurisdikciju ili osnovanost tvrdnje u žalbi”, navodi se u odluci. “Preciznije, ova odluka nije zasnovana na bilo kojem zaključku koji ima veze sa ustavnošću teksaškog zakona i ni na koji način ograničava druge proceduralno odgovarajuće izazove teksaškom zakonu, uključujući i one u državnim sudovima u Teksasu”.

Predsedavajući vrhovnog suda Džon Roberts pridružio se troje liberalnih sudija u protivljenju odluci većine.

U suprotstavljenom mišljenju, sudija Sonja Sotomajor napisala je da zakon "momentalno ukida zdravstvenu negu za najmanje 85 odsto onih koji se u teksasu podvrgnu abortusu” i da je “jasno neustavan prema postojećim presedanima”.

“Kada im je predstavljena mogućnost da zaustave flagrantno neustavni zakon napravljen da zabrani ženama njihova ustavom garantovna prava i izbegnu sudsko razmatranje, većina sudija se odlučila da zabije glavu pesak”, navela je Sotomajor.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden, pristalica prava na pobačaj, kao i mnoge američke demokrate,​ u sredu je saopštio da teksaški zakon"očigledno krši ustavno pravo utvrđeno" značajnom presudom Rou protiv Vejda iz 1973. godine, podsećajući da žene imaju ustavno pravo na prekid trudnoće u prvih šest meseci, kada fetus nije u stanju da preživi van materice.

Teksas je jedna od desetak država, uglavom republikanskih, a koje su uvele takozvanu zabranu pobačaja posle "otkucaja srca" , koja ne dozvoljava abortus što se otkrije ritmičko skupljanje srčanog tkiva ploda, često posle šest sedmica, a ponekad - pre nego što žena shvati da je trudna.

Sudovi su u prošlosti blokirali takve zabrane.

Teksaški zakon protiv pobačaja je neobičan po tome što daje privatnim građanima moć da ga sprovedu dozvoljavajući im da tuže pružaoce usluga pobačaja i svakoga ko "pomogne ili podrži" abortus posle šest nedelja. Oni koji pobede u takvim parnicama imali bi pravo na najmanje 10.000 dolara odštete.

Biden je rekao:

"Teksaški zakon značajno će ugroziti pristup žena zdravstvenoj zaštiti koja im je potrebna, posebno za crnačke zajednice i pojedince sa niskim prihodima".

"I, bezobzirno, građanima se daje mogućnost da pokreću tužbe protiv bilo koga za koga veruju da je pomogao drugoj osobi da abortira, što može da uključuje čak i članove porodice, zdravstvene radnike, osoblje na recepciji u zdravstvenoj klinici ili strance bez ikakve veze sa pojedincem", rekao je američki lider.

Bajden je rekao da je njegova administracija "duboko posvećena" odbrani prava na abortus utvrđenih odlukom iz 1973. godine.

Pristalice teksaškog zakona o abortusu pozdravili su neaktivnost Vrhovnog suda.

"Bez sumnje, današnji dan je istorijski i pun nade, rekla je Čelzi Juman, zvaničnica grupe Hjuman koališen ekšn iz Teksasa koja je radila na usvajanju zakona. "Teksas je prva država koja je uspešno zaštitila najugroženije među nama, nerođene dece, zabranom pobačaja nakon što im je otkriven otkucaj srca".

Pružaoci usluga pobačaja u Teksasu, uključujući Planirano roditeljstvo i Zdravlje žena, saopštili su da više neće prekidati trudnoću posle više od šest nedelja posle poslednje menstruacije žene.

Pravo na abortus je jedno od najspornijih pitanja u američkom političkom životu.

Iako ispitivanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou pokazuju da većina Amerikanaca podržava zadržavanje skoro pet decenija stare presude u slučaju Rou protiv Vejda, državna zakonodavna tela sa republikanskom većinom, u kojima dominiraju konzervativci, odobrila su niz zakona kojima se ograničava broj pobačaja, a neki zakonodavci protiv pobačaja aktivno traže peticiju koja bi se uputila sudu i kojom bi postupak bio u potpunosti zabranjen.

Vrhovni sud, čak i sa konzervativnom većinom od šest prema tri, ipak bi mogao da zaustavi teksaški zakon.

Najviši pravosudni organ u SAD pristao je da u svom predstojećem mandatu, koji počinje u oktobru, sasluša argumente o zakonu iz Misisipija koji zabranjuje većinu abortusa posle 15 nedelja, znatno pre nego što je fetus sposoban da opstane van materice.

XS
SM
MD
LG