Linkovi

Protesti protiv ograničavanja prava na abortus u Poljskoj: "Plašim se da živim ovde"


Poljska: Protest protiv ograničavanja prava na abortus
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Poljska: Protest protiv ograničavanja prava na abortus

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je širom Poljske tokom trećeg dana demonstriranja protiv ograničavanja prava na abortus – odluke tamošnje vlade koja je početkom nedelje stupila na snagu.

Kršeći restrikcije propisane usled pandemije koronavirsa, stotine građana okupile su se u petak u centru prestonice Varšave, poručivši da traže slobodu, jednakost i sprovođenje abortusa na sopstveni zahtev.

Neki od okupljenih imali su uz sebe napise: “Plašim se da živim ovde”, kao i “Zabrana abortusa diskrimniše siromašne”.

Protesti su usledili nakon odluke Ustavnog suda prošlog oktobra po kojoj je prekid trudnoće u slučaju oštećenja fetusa – neustavan. Abortus je dozvoljen samo u samo u slučajevima silovanja, incesta i kada trudnoća ugrožava zdravlje.

Odluka Ustavnog suda stupila je na snagu u sredu. Lekari koji joj se usprotive – rizikuju zatvorske kazne.

Poljsku protesti potresaju od kraja oktobra prošle godine. Prerasli su u bes dela građana prema vladajućoj Stranci zakona i pravde, koja pripada korpusu nacionalističkih partija, kao i Katoličkoj crkvi – koja u Poljskoj ima snažan uticaj.

Stranka zakona i pravde odbacila je optužbe iz redova opozicije da je uticala na Ustavni sud prilikom odlučivanja – uprkos tome što je Evropska unija uputila primedbu da je reforma pravosudnih tela politizovala sudove.

Pitanje abortusa postalo je značajno pitanje koje je uzrokovalo podele poljskog društva pošto je Stranka zakona i pravde došla na vlast 2015 – obećavajući povratak, kako su ih označili, tradicionalnim vrednostima.

Od početka pandemije koronavirusa u Poljskoj je obolelo 1,2 miliona građana. Prema zvaničnim podacima od posledica te bolesti preminulo ih je 366.

XS
SM
MD
LG