Linkovi

Američka administracija zatražila suspenziju Zakona o abortusu u državi Teksas


ARHIVA: Detalj sa protesta protiv teksaškog Zakona o zabrani abortusa
ARHIVA: Detalj sa protesta protiv teksaškog Zakona o zabrani abortusa

Administracija predsednika Džozefa Bajdena zatražila je od Vrhovnog suda Sjedinjenih Država da blokira zakon usvojen u američkoj državi Teksas koji nameće gotovo potpunu zabranu abortusa.

Predstavnici administracije su u svom zahtevu meru, koju podržavaju teksaški republikanci, označili neustavnom i osmišljenom da izbegne sudsku kontrolu.

Takođe, od Vrhovnog suda je zatraženo da preinači odluku Apelacionog suda u Nju Orleansu o odbacivanju suspenzije zakona kojim se zabranjuje abortus nakon šest nedelja trudnoće – dok se odvijaju sudske parnice u vezi sa njegovom zakonitošću.

U podnesku administracije predsednika Džozefa Bajdena istaknuto je da zakon sprečava žene da ostvare ustavno pravo na prekid trudnoće priznato u presudi Vrhovnog suda iz 1973 – poznatije kao Rou protiv Vejda.

Tom odlukom najviše sudske instance u zemlji prekid trudnoće legalizovan je u čitavoj zemlji.

Takođe, tvrdi se da se zakon nepropisno meša u rad federalnih vlasti vezan za prekid trudnoće.

Podsetimo, Federalni apelacioni sud početkom oktobra naredio je državi Teksas da obustavi primenu Zakona o zabrani abortusa u SAD. Međutim, samo dan kasnije Peti okružni federalni apelaconi sud oborio je tu odluku i odobrio primenu tog zakonskog rešenja.

Prekid trudnoće u najvećem broju slučajeva u državi Teksas bio je zabranjen tokom septembra kada su sudije Vrhovnog suda dozvolile primenu teksaškog zakona.

Petoro sudija glasalo je protiv, a četvoro je podržalo zahtev grupa za zaštitu prava na abortus da blokira meru, koja je na koncu usvojena.

Reč je o jednom u nizu restriktivnih zakona o abortusu usvojenih poslednjih godina, kojim se zabranjuje pobačaj nakon približno šest nedelja trudnoće, u momentu kada brojne žene još nisu svesne trudnoće.

To zakonsko rešenje pruža mogućnost na izuzetak ukoliko je razlog prekida trudnoće uzrokovan dokumentovanom potrebom za pružanjem hitne medicinske pomoći, ali ne i u slučajevima silovanja ili incesta. Građanima daje mogućnost da utuže svakoga ko izvrši ili pomogne ženi u prekidu trudnoće – pošto se detektuje srčana aktivnost fetusa.

Temeljem tog zakona građanima može biti dodeljeno najmanje 10.000 dolara za podnošenje tužbi dokumentovanih činjanicama.

Kritičari su upozorili da ta odredba građanima omogućava da deluju kao vid lovaca na glave osoba opredeljenih da izvrše prekid trudnoće – što zagovornici zakona odbacuju.

Američki Vrhovni sud sastoji se od ukupno devet sudija, od kojih je šestoro konzervativnih, a troje liberalnih.

XS
SM
MD
LG