Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe tuži Teksas zbog zakona o abortusu


ARHIVA - Čuvar na vratima Klinike za zdravlje žena u Fort Vortu u Teksasu, 1. septembra 2021.

Američki sekretarijat za pravosuđe podneo je tužbu protiv države Teksas dok administracija predsednika Džozefa Bajdena pokušava da blokira sprovođenje zakona kojim bi u toj državi skoro potpuno bio zabranjen abortus. Sekretarijat navodi da skoro potpuna zabrana abortusa u Teksasu predstavlja "otvoreno kršenje američkog Ustava."

U tužbi, koja je u četvrtak podneta federalnom sudu u Teksasu, od federalnog sudije se zahteva da zakon proglasi nevažećim, i "zaštiti prava koja je Teksas narušio."

Vrhovni sud je prošle nedelje dozvolio da ostane na snazi zabrana abortusa u Teksasu posle šest nedelja trudnoće – što je pre nego što mnoge žene i uvide da su trudne. Odluka je označila veliku pobedu za društvene konzervativce koji su pokušavali da zabrane proceduru od kako je odluka Vrhovnog suda u slučaju "Rou protiv Vejda" uspostavila ustavno pravo na abortus.

Bajden je upozorio da bi zakon izazvao „neustavni haos“ jer se oslanja na privatna lica da ga sprovode tako što će podnositi građanske tužbe protiv osoba koje pomažu ženama da izvrše abortus posle šest nedelja, bilo da je reč o lekaru koji vrši proceduru ili taksisti koji ženu preveze do klinike.

Zakonom se podnosiocima tužbe omogućava da dobiju nagradu od najmanje 10.000 dolara i ne pravi se izuzetak u slučajevima silovanja ili incesta, iako postoje neki veoma usko definisani izuzeci, koji se odnose na zdravlje majke.

Republikanski guverner Teksasa Greg Abot ove nedelje je branio zakon navodeći da će njegova država “eliminisati sve silovatelje.”

Zbog odluke Vrhovnog suda da ne blokira teksaški zakon, aktivisti za pravo na abortus zabrinuti su da bi sud, u kome konzervativci imaju većinu od šest prema tri sudija, mogao da poništi presudu u slučaju “Rou protiv Vejda” kada kasnije ove godine bude razmatrao slučaj koji se odnosi na zabranu abortusa u Misisipiju.

Potpredsednica SAD Kamala Haris treba da se sastane sa zdravstvenim radnicima i predstavnicima ustanova koje pružaju uslugu abortusa, kao i nekim pacijentkinjama, što je još jedan znak pokušaja ove administracije da zaštiti pravo žena na abortus.

ARHIVA - Guverner Teksasa Greg Abot obećao je da će njegova država "eliminisati sve silovatelje".
ARHIVA - Guverner Teksasa Greg Abot obećao je da će njegova država "eliminisati sve silovatelje".

Sekretar za pravosuđe Merik Garland je ranije ove nedelje nagovestio da bi njegov sekretarijat mogao da interveniše, navodeći da će “zaštiti one koji pokušavaju da dobiju ili pruže usluge u sferi reproduktivnog zdravlja” na osnovu zakona iz 1994. godine poznatog kao “Zakon o slobodi pristupa klinikama. (FACE). Taj zakon zabranjuje upotrebu sile i fizičko sprečavanje pojedinaca da obavljaju ili dobiju usluge u domenu reproduktivnog zdravlja.

Budući da je potrebno nekoliko nedelja da se trudnoća otkrije putem standardnog testa mokraće, to znači da žene u Teksasu imaju na raspolaganju samo nedelju ili dve da odu na abortus pre nego što im procedura bude zabranjena. Oko 80 do 90% abortusa obavlja se posle šeste nedelje trudnoće, a sprovođenje zabrane bi u Teksasu moglo da dovede do zatvaranja klinika, upozoravaju grupe za pravo na abortus.

Prema anketi koju su sprovele agencije Rojters i Ipsos, većina Amerikanaca veruje da abortus treba da bude legalan u SAD. Oko 52% veruje da treba da bude legalan u većini ili svim slučajevima, dok 36% smatra da treba da bude nelegalan u većini ili svim slučajevima. Međutim, ovo pitanje je i dalje duboko polarizujuće. Pravo na abortus podržava većina demokrata dok mu se protivi većina republikanaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG