Linkovi

Federalni sudija blokirao primenu zakona o zabrani abortusa u Teksasu


Ženski marš ispred državne skupštine Teksasa u Ostinu
Ženski marš ispred državne skupštine Teksasa u Ostinu

Federalni sudija naredio je državi Teksas da obustavi primenu najrestriktivnijeg zakona o zabrani abortusa u SAD. U Teksasu su od početka septembra zabranjeni skoro svi abortusi.

Ovo je prva privremena pravna blokada zakona, koji se od početka osporava. Federalni sudija Robert Pitmen ocenio je da je ovaj zakon napravljen tako da pacijentima osporava ustavom zagarantovano pravo na abortus.

"Od momenta kada je zakon stupio na snagu, ženama je nezakonito oduzeta kontrola nad sopstvenim životima, koja im je ustavom zagarantovana. Ovaj sud neće dozvoliti da se osporava tako važno ljudsko pravo", napisao je Pitmen.

Tužbu protiv Teksasa pokrenula je Bajdenova administracija, odnosno Sekretarijat za pravosuđe, uz obrazloženje da su restrikcije suprotne američkom ustavu.

"Država ne može da zabranjuje abortuse posle šeste nedelje trudnoće. Teksas je to znao, ali je svejedno uveo zabranu i stvorio šemu u kojoj su građani ti koji kažnjavaju klinike, koje ženama omogućavaju da ostvare ustavom zagarantovana prava", rekao je zastupnik Sekretarijata za pravosuđe Brajan Neter.

Očekuje se da će republikanski čelnici Teksasa da uložiti žalbu na ovu odluku.

Zakon, koji je potpisao republikanski guverner Greg Abot, zabranjuje abortus od momenta kada se uoči srčana aktivnost fetusa - što je oko šeste nedelje trudnoće kada neke žene i ne znaju da su trudne.

Teksas je ovlastio građane da tuže klinike koje rade abortuse, a kako bi to podsatkla, država je najavila nagradu od 10.000 dolara za uspešno okončane sporove. Zakon je specifičan jer ovlašćuje građane, umesto tužilaca, da podnose tužbe protiv klinka. Kritičari kažu da se na taj način stvara paralelna šema kontrole sprovođenja zakona, što autori zakona negiraju.

Organizacija Planned Parenthood je rekla da su efekti primene zakona u Teksasu već vidljivi, te da je u prve dve nedelje zabeleženo 80 odsto manje pacijenata u klinikama za abortus.

Neke klinike u Teksasu će morati da se zatvore, a pacijentkinje da putuju stotine kilometara u druge države kako bi obavile abortus.

Vrhovni sud je ranije odobrio primenu zakona o zabrani abortusa u Teksasu, ali nije razmatrao ustavnost tog zakona. Pred najvišim sudom u SAD u decembru će se raspravljati o zabrani abortusa u državi Misisipi, što mnogi smatraju odlukom koja bi potencijalno mogla da sruši presudu Ro protiv Vejda iz 1973. kojom se ženama u SAD garantuje pravo na abortus.

XS
SM
MD
LG