Linkovi

"Moje telo, moj izbor" - hiljade marširale u Vašingtonu braneći pravo na abortus


Pristalice prava na abortus okupile su se na Fridom plazi a zatim marširale ka Vrhovnom sudu, na nacionalnom Ženskom maršu u Vašingtonu, 2. oktobra 2021.

Hiljade žena marširale su u subotu do Vrhovnog suda u Vašingtonu, skupštine Teksasa i u gradovima širom SAD protestujući zbog sve većih državnih restrikcija na abortus, i zalažući se za očuvanje ustavnog prava na tu proceduru.

660 demonstracija održanih širom SAD je, u velikoj meri, pokrenuo zakon Teksasa, kojim se zabranjuje abortus posle oko šest nedelja trudnoće. Mera, koja je stupila na snagu prošlog meseca, je najrestriktivnija u zemlji.

“Bez obzira gde živite, bez obzira gde ste, ovo je mračan trenutak", rekla je okupljenim demonstrantima Aleksis Mekgil Džonson, predsednica organizacije Planirano roditeljstvo (Planned Parenthood) na mitingu u Vašingtonu.

U glavnom gradu Teksasa, Ostinu, hiljade su se okupile da osude zakon koji je potpisao guverner Greg Ebot. Njime se zabranjuje abortus ako se kod embriona utvrdi kucanje srca, što se obično događa oko šeste nedelje trudnoće, pre nego što mnoge žene i ustanove da su trudne, i ranije nego što se obavlja između 85 i 90% svih abortusa, kažu stručnjaci.

Demonstranti učestvuju u Ženskom maršu u Vašingtonu 2. oktobra 2021.
Demonstranti učestvuju u Ženskom maršu u Vašingtonu 2. oktobra 2021.

Zakon se oslanja na obične građane da sprovode zabranu, koja ne pravi izuzetak ni u slučajevima silovanja ili incesta, i nagrađuje ih sa najmanje 10.000 dolara ukoliko uspešno tuže nekoga ko je pomogao da se izvrši ilegalni abortus.

Neki od demonstranata kažu da će se zakon "obiti o glavu" zakonodavnim telima. "Mislim da više ljudi veruje koliko je važno pružiti bezbedne abortuse ženama nego što naši zakonodavci uviđaju", smatra 49-godišnja Andrea Roberts, direktorka jednog obdaništa u Ostinu.

"Abortirajte Abota", pisalo je na nekoliko transparenata i majica na demonstracijama u Ostina.

Demonstranti u Vašingtonu marširali su ka Vrhovnom sudu dva dana pre novog zasedanja suda na kome će se razmotriti slučaj iz Misisipija, koji bi mogao da omogući sudu da ponište prava na abortus uspostavljena istorijskom presudom iz 1973. godine u slučaju "Rou protiv Vejda".

Ako sud bude poništio taj presedan, pristup abortusu više neće biti zaštićen Ustsavom, zbog čega će države biti slobodne da brane, ograniče ili, pak, dozvole proceduru, bez ikakvih restrikcija.

1. septembra, odlukom 5 prema 4, sudije su već odbacile zahtev zdravstvenih institucija koje ženama pružaju usluge abortusa da blokiraju sporovođenje teksaškog zakona.

"To je surovo i svakako nije hrišćanski", poručila je Kenija Martin iz neprofitne mreže Abortion Care hiljadama okupljenih demonstrantkinja u Vašingtonu.

"Idemo u pogrešnom smeru", ocenila je 67-godišnja Keti Alen, istraživačica univerziteta iz Ročestera u Njujorku. "To je tiranija manjine."

Oko dvadesetak kontrademonstranata se takođe pojavilo da bi iskazali podršku zakonima protiv abortusa.

"Želimo da pozovemo sve da poštuju život", izjavio je Albert Stekaljn, 56-godišnji administrator iz Rokvila u Merilendu. "Dete u materici ne zaslužuje manje poštovanje i dostojanstvo od vas ili mene."

Protesters take part in the Women's March and Rally for Abortion Justice, in Los Angeles, California, Oct. 2, 2021.
Protesters take part in the Women's March and Rally for Abortion Justice, in Los Angeles, California, Oct. 2, 2021.

Na protestnom maršu i mitingu u Njujorku okupile su se hiljade demonstranata, među kojima su bile glumice Ejmi Šumer i Dženifer Lorens.

Aktivisti za prava na abortus i američki Sekretarijat za pravosuđe su se žalili na zakon Teksasa pred državnim i federalnim sudovima, navodeći da se njima krši ustavno pravo žena.

Federalni sudija u Ostinu u petak je saslušao zahtev Sekretarijata za pravosuđe da privremeno blokira zakon dok se njegova ustavnost preispituje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG