Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe pokušava da blokira zakon o abortusu u Teksasu


Protest pristalica prava na abortus ispred Vrhovnog suda, mart 2020.
Protest pristalica prava na abortus ispred Vrhovnog suda, mart 2020.

Sekretarijat za pravosuđe SAD uputio je hitan zahtev federalnom sudiji da zaustavi primenu strogog zakona o abortusu u Teksasu, koji praktično zabranjuje ženama da abortiraju.

U zahtevu napisanom na 45 strana, sekretarijat navodi da je novi zakon napisan da bi ženama uskratio ustavom zagarantovano pravo na abortus.

To je drugi put da Bajdenova administracija pokušava da blokira primenu zakona u republikanskom Teksasu, pošto je prošle nedelje podnela tužbu protiv te savezne države po istim osnovama.

Novim zakonom u Teksasu se zabranjuje abortus posle šeste nedelje trudnoće, kada neke žene i ne znaju da su trudne. Izuzetak se ne pravi čak ni u slučaju incesta i silovanja.

Teksas je među nekoliko desetina republikanskih država koje su donele zakon o "otkucaju srca" bebe, čime zabranjuju proceduru abortusa kada se na ultrazvuku detektuje srčana aktivnost fetusa.

Sudovi su u prošlosti blokrali primene takvih zakona jer nisu usklađeni sa presudom Vrhovnog suda iz 1973, Ro protiv Vejda, kojom se ženama garantuje pravo na abortus, a vladama zabranjuje da se u to mešaju.

Zakon u Teksasu ima još jednu specifičnost - građanima daje ovlašćenje da tuže klinike koje i dalje rade abortuse posle šeste nedelje trudnoće. Oni koji dobiju spor na sudu, dobiće najmanje 10.000 dolara.

Vrhovni sud koji je većinski konzervativan, odbio je da zabrani državi Teksas da primenjuje ovakav zakon.

To je razbesnelo mnoge pristalice prava na abortus, uključujući i predsednika Džoa Bajdena, koji je ocenio da će "poptuni stranci moći da odlučuju o najličnijim odlukama žena".

XS
SM
MD
LG