Linkovi

Predstavnički dom usvojio zakon o pravu na abortus


Demonstranti za pravo na abortus marširaju prema kući sudije Vrhovnog suda Breta Kavanoa u Čevi Čejsu, nadomak Vašingtona, 13. septembra 2021.
Demonstranti za pravo na abortus marširaju prema kući sudije Vrhovnog suda Breta Kavanoa u Čevi Čejsu, nadomak Vašingtona, 13. septembra 2021.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o zaštiti prava žena na abortus od sve sve većih državnih restrikcija, kao što su one u Teksasu, koji je uveo skoro potpunu zabranu abortusa. Međutim, ovaj zakon ima male šanse da bude usvojen u Senatu.

Zakon o zaštiti ženskog zdravlja, kako je predlog nazvan, usvojen je sa 218 glasova za i 211 protiv, uglavnom po stranačkoj liniji. Samo jedan demokrata, kongresmen Henri Kueljar iz Teksasa, glasao je protiv predloga.

Zakonom bi se zaštitile klinike i lekari koji vrše abortusa i sprečile mnoge restrikcije koje su republikanci usvojili u državama u kojima imaju većinu. Među tim restrikcijama su zahtevi da, pre abortusa, žene moraju da odu na ultrazvuk ili obave određene testove.

Ne očekuje se da će zakon proći u Senatu u kome sedi pedeset demokrata i pedeset republikanaca, a demokratama je potrebno najmanje 10 republikanskih glasova kako bi se zakon usvojio. Republikanska senatorka Suzan Kolins, umerena političarka koja inače podržava prava na abortus, kaže da mu se protivi. Izjavila je da bi predlog usvojen u Predstavničkom domu oslabio položaj medicinskih ustanova i lekara koji odbijaju da vrše abortuse iz moralnih ili verskih razloga.

Međutim, glasanje u Predstavničkom domu pruža demokratama priliku da iskažu podršku pravima na abortus pred izbore za Kongres 2022, koji će odlučiti koja stranka kontroliše Kongres u drugoj polovini predsedničkog mandata Džoa Bajdena.

"Vreme je da se veruje ženama, da se poštuje njihova odluka", izjavila je demokratska članica Predstavničkog doma Rosa DeLauro za vreme debate u donjem domu Kongresa.

Zakon je predložen posle uvođenja zakona u državi Teksas kojom se, u suštini, zabranjuje abortus posle šest nedelja trudnoće, pre nego što mnoge žene i shvate da su trudne. Ukoliko sudovi dozvole da zakon Teksasa ostane na snazi, očekuje se da će druge države sa republikanskom većinom uvesti slične mere.

Američki Vrhovni sud, koji snažno naginje na konzervativnu stranu, takođe treba da razmotri restriktivni zakon iz Misisipija, zbog čega demokrate još više strepe da bi najviši sud zemlje mogao da poništi sopstvenu odluku iz slučaja "Rou protiv Vejda" iz 1973, kojom je zaključeno da žene imaju ustavno pravo na abortus i praktično legalizovana procedura u zemlji.

Većina republikanskih političara protivi se abortusu, a aktivisti stranke decenijama traže od Vrhovnog suda da poništi odluku "Rou protiv Vejda."

"Naša nacija treba da ulaže u zdravstvenu zaštitu žena i zdravstvenu zaštitu nerođenih beba", izjavio je republikanski kongresmen Gas Biliarakis tokom debate u Predstavničkom domu. "Ovaj zakon radi suprotno."

U četvrtak, zdravstvene ustanove koje pružaju usluge abortusa u Teksasu tražile su od Vrhovnog suda da sasluša njihove argumente protiv zakona, koji omogućava privatnim građanima da tuže svakoga ko učestvuje u abortusu posle šest nedelja trudnoće. Sud, u kome konzervativci imaju većinu od šest prema tri, odbio je da blokira teksaški zakon ranije ovog meseca.

Prema anketi koju su sredinom juna sproveli Rojters i Ipsos, 52% odraslih Amerikanaca smatra da abortus treba da bude legalan u "većini" ili "svim slučajevima", dok 36% misli da bi trebalo da bude nelegalan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG