Linkovi

Lajčak posle razgovora sa Vučićem: Nadam se da smo na pravom putu


Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić tokom susreta u Beogradu (Foto: (Foto: Twitter/@miroslavlajcak)
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić tokom susreta u Beogradu (Foto: (Foto: Twitter/@miroslavlajcak)

Zvaničnici Sjedinjenih Država i Evropske unije Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak završili su drugi sastanak sa Aleksandrom Vučićem, saopštio je predsednik Srbije.

O razgovorima se na društvenoj mreži Tviter oglasio zvaničnik Evropske unije Lajčak.

Posle druge runde diskusija kasno noćas - nadam se da smo na pravom putu. Cenim iskreni napor predsednika Srbije da podrži evropsko rešenje. Razgovori će se nastaviti”, napisao je Lajčak.

Svoje viđenje razgovora sa Vučićem i Lajčakom zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara predstavio je na konferenciji za medije u petak ujutru.

Njihov sagovornik, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, povodom razgovora, oglasio na društvenoj mreži instagram.

Rekao je da je sastanak završen nakon ponoći i da su mu, osim Eskobara i Lajčaka, prisustvovali američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, kao i šef Misije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre.

Vučić nije pominjao da je susret imao opipljiv učinak.

"Nastavićemo razgovore i verujem da ćemo moći u danima koji su pred nama makar za jedan mali deo da postignemo neko kompromisno rešenje. Pošto je jasno da oko tablica i nekih većih pitanja do takvog rešenja ne može da dođe uopšte. Naravno, i ovo što se nadam nije ništa sigurno", rekao je Vučić - dodavši da je potrebno mnogo garancija i rada.

"U danima koji su pred nama radićemo i dalje vredno da pokušamo da obezbedimo i sačuvamo mir za naš narod - a da istovremeno osigurammo budućnost za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", poručio je u snimku predsednik Srbije.

Susretu koji je završen duboko u noć prethodili su razgovori održani u četvrtak popodne.

Prvo su se sastali Lajčak i Vučić - a kasnije im se pridružio Gabrijel Eskobar.

Posle tog sastanka, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, objavio da je ta runda razgovora bila, kako se izrazio teška i duga.

"Cenimo posvećenost predsednika miru i stabilnosti. Nastavljamo dalje", poručio je Eskobar, objavila je na Tviter nalogu američka ambasada u Beogradu.

Miroslav Lajčak je na istoj društvenoj mreži objavio da je imao, kako je označio, tešku i odgovornu diskusiju sa predsednikom Srbije.

"Preneo sam poruke i naglasio da se svi sporazumi iz dijaloga moraju primeniti, uključujući i Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine. Razgovore nastavljamo kasnije večeras", napisao je Lajčak.

O razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima, na Instagramu se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poručio je da razgovori nisu bili laki i da su im, osim Lajčaka i Eskobara, prisusustvovali i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, kao i šef Misije EU u Srbiji Emanuel Žofre.

"Razgovori se nastavljaju u 22 sata. Nadam se kompromisu, ali interese Srba na Kosovu i Metohiji zaštitićemo svakako", poručio je Vučić.

Eskobar i Lajčak posle susreta sa predstavnicima Srba na Kosovu: Želimo da izbegnemo barikade

Prethodno tokom dana američki predstavnik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastali su se u severnoj Mitrovici sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i gradonačelnicima četiri opštine na severu Kosova.

Eskobar i Lajčak na sastanak sa predstavnicima Srba sa severa Kosova došli su odvojeno. Isto tako su i izašli sa sastanka.

Najpre Lajčak koji je rekao da međunarodna zajednica želi da izbegne situaciju od jula meseca kada su na severu Kosova postavljene barikade.

Ne možemo 31. avgusta da budemo u istoj situaciji kao što smo bili 31. jula. Zato smo tražili i dobili to odlaganje, zato smo organizovali sastanak u Briselu prošle nedelje i zato smo tu danas, da se ljudi ne plaše za svoj život i za normalan život, tako da mi radimo sve da ne bude barikada”, rekao je Lajčak.

On nije želeo da komentariše navode pojedinih prištinskih medija da su on i američki izaslanik Gabrijel Eskobar od Prištine tražili odlaganje odluke o registarskim tablicama i dokumentima za još tri meeca.

Ima toliko spekulacija oko tog procesa. Ne želim da ulazim u to”, odgovorio je Lajčak.

Evropski diplomata rekao je da pretpostavlja da će premijer Kosova i predsednik Srbije Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić vrlo brzo ponovo sastati u Briselu.

Oni su se dogovorili, složili su se da treba da se vide jednom mesečno jer ima toliko stvari o kojima treba da razgovaraju tako da to je bio dogovor”, naveo je Lajčak.

Desetak minuta nakon Lajčaka pred novinare je stao i specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Želim da kažem da sam čuo brige gradonačelnika. Naša misija se nastavlja u Beogradu. Nadam se da ću moći da kasnije u toku dana ili sutra dam izjavu iz Beograda“, poručio je Eskobar.

Lajčak i Eskobar su u severnoj Mitrovici razgovarali sa gradonačelnicima četiri opštine na severu Kosova Milanom Radojevićem, Dragišom Milovićem, Zoranom Todićem i Srđanom Vulovićem.

Sastanku je prisustvovao i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

Šatl diplomatija EU i SAD

Dvojica međunarodnih zvaničnika na Kosovu i u Srbiji borave u okviru napora da se spuste tenzije nakon najave primene odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila na severu Kosova registrovanih u Srbiji i uvođenja ulazno izlaznih dokumenata za državljane Srbije.

Vučić najavio da će se obratiti KFOR-u

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: RSE/Vesna Anđić)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: RSE/Vesna Anđić)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom najava međunarodnih mirovnih snaga da neće dozvoliti barikade na putevima na Kosovu, da će se pisano obratiti KFOR-u.

Vučić je time reagovao na stav komandatna KFOR-a Ferenca Kajarija koji je Radioteleviziji Kosova rekao da se situacija na severu Kosova smirila - dodavši da međunarodne snage više neće dozvoliti postavljanje barikada na putevima.

Predsednik Srbije je ocenio da slobodu kretanja na Kosovu nisu ugrozile barikade već oni koji, kako je rekao, zabranjuju vozila i uvode svojevrsni vizni režim za Srbe, javila je agencija Fonet.

Zašto pomažete Albancima da ugnjetavaju manjinu, je l' to vaš posao ili da pomognete Srbima da ostanu na svojim ognjištima", upitao je Vučić, ne navodeći na koga se konkretno odnose ta pitanja.

On je, nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke kojom rukovodi, naglasio da se kriza rešava razgovorima.

Kad prištinska strana kaže da Vučić nije za normalizaciju, to znači da neće da prizna nezavisnost Kosova, ali da uvek želi da razgovara o rešavanju problema između Srba i Albanaca”, prokometarisao je Vučić.

Srbija se, kako je naglasio, bori u nemogućoj situaciji, ali se i dalje bori, trudeći se da očuva mir. Predsednik Srbije je rekao da strepi od razgovora sa predstavnicima EU i SAD koji se održavaju u četvrtak.

"Naše je da se borimo za prijateljstvo s Rusima i Amerikancima, mali smo", rekao je Vučić i dodao da Srbija, kako se izrazio, mora da zna gde joj je mesto.

Ta odluka, koja je trebalo da važi od 1. avgusta, izazvala je nezadovoljstvo dela građana srpske nacionalnosti na severu Kosova koji su blokirali saobraćajnice i granične prelaze Jarinje i Brnjak.

Napetosti je smirio angažman međunarodne zajednice, predvođen Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, koje su kod kosovskih vlasti izdejstvovale odlaganje primene mera za mesec dana - odnosno 1. septembar.

U senci tih događaja održana je poslednja runda dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, održana u Briselu, uz posredovanje Evropske unije. Iako u razgovorima nije bilo napretka, akteri razgovora Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić, usaglasili su se da će nastaviti razgovore.

Moratorijum na primenu odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila i ulazno-izlaznim dokumentima ističe u ponoć 31. avgusta.

Za rešavanje ili pak odlaganje spora, koji značajno opterećuje krhke odnose Kosova i Srbije, ostalo je manje od nedelju dana.

XS
SM
MD
LG