Linkovi

Stano: Kurti i Vučić 18. avgusta u Briselu


Zastave Evropske unije pred sedištem Evropske komisije u Briselu (Foto: EUTERS/Yves Herman)

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano potvrdio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti prihvatili poziv visokog predstavnika EU Đozepa Borelja da se 18. avgusta održi nova runda dijaloga Srbije i Kosova u Briselu.

Mogu da potvrdim da je visoki predstavnik pozvao obe strane na sastanak i da su predsednik Srbije Vučić i premijer Kosova Kurti prihvatili poziv i doći će u Brisel 18. avgusta", naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Stano je ukazao da će sa državnicima Kosova i Srbije razgovarati Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik za dijalog dve strane.

Stano je naveo da će Borelj i Lajčak sa Vučićem i Kurtijem sa njima razgovarati o tome kako dalje dijalogu Prištine i Beograda.

Poslednja runda dijaloga predstavnika Kosova i Srbije održana je jula 2021.

Borelj: EU nema mogućnost da natera Kosovo da osnuje Zajednicu srpskih opština

"Evropska unija (EU) insistira da Priština što pre da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali nema mogućnost da natera Kosovo da to uradi", odgovorio je visoki predstavnik EU Đozep Borelj na poslaničko pitanje šta će preduzeti povodom odbijanja Kosova da formira ZSO.

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom dogovorile su Kosovo i Srbija Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Sporazum je ratifikovao kosovski parlament i Kosovo treba da ispuni svoju zakonsku obavezu i da je sprovede bez odlaganja", navodi se u Boreljovom odgovoru, prenosi N1.

"Obe strane trebalo bi da ispune sve svoje međunarodne pravne obaveze i da sprovedu nerešene sporazume, kao i da ulože značajne napore kako bi postigli sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je ključno za njihov evropski put", naglasio je šef diplomatije EU.

Borelj je dodao da je ispunjavanje potreba manjinske srpske zajednica na Kosovu od velike važnosti za EU na Kosovu i da Brisel pažljivo prati razvoj situacije u tim oblastima.

Prema njegovim rečima Misija Evropske unije na Kosovu (EULEKS) aktivno podržava kosovske institucije koje se bave sprovođenjem zakona u jačanju vladavine prava, uključujući njihove napore da istraže bezbednosne incidente u vezi sa verskim objektima i objektima kulture.

"Unija je kontinuirano podsećala kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem manastira Dečane bez ikakvog daljeg odlaganja", dodao je Borelj.

"Evropska unija pridaje veliki značaj vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava i verske slobode manjinskih zajednica, i pažljivo prati sva dešavanja u tim oblastima na Kosovu", naveo je Borelj.

Kosovo i Srbija tokom poslednje decenije, uz posredstvo Evropske unije i podršku Sjedinjenih Država, vode dijalog o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da bude potvrđen sveobuhvatnim sporazumom.

Razgovori, čiji učinak otežavaju učestale trzavice, doprineli su postizanju više sporazuma čijoj se primeni strane u procesu opiru.

Jedan od poslednjih dogovora Kosova i Srbije odnosi se na primenu sporazuma koji su učesnici dijaloga postigli o energetici. Međutim, umesto da to bude uvertira u zamah razgovora - usledile su nedavne trzavice u vezi sa preregistracijom vozila sa tablicama izdatim u Srbiji i dokumentima za ulazak i izlazak sa Kosova za državljane Srbije.

XS
SM
MD
LG