Linkovi

Kristofer Hil: Napredak u dijalogu zavisi od Beograda i Prištine


Ambasador SAD Kristofer Hil tokom intervjua za Glas Amerike 1. maja 2022. godine
Ambasador SAD Kristofer Hil tokom intervjua za Glas Amerike 1. maja 2022. godine

"U nastavak briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova uloženo je mnogo napora, taj sastanak pripreman je nekoliko nedelja", izjavio je u intervjuu agenciji Fonet ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kristofer Hil.

Šole i Vučić o predstojećem dijalogu Srbije i Kosova

Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o njegovom predstojećem susretu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, saopštila je služba za medije presednika Srbije.

Stejt department se, za sada, nije oglašavao o telefonskom razgovoru dvojice zvaničnika.

Kako je navedeno u saopštenju iz kabineta Aleksandra Vučića, Šole je kao predstavnik američke administracije insistirao na potrebi da se sačuva mir i stabilnost što će, kako je navedeno, Sjedinjene Države podržati.

Predsednik Srbije rekao je da niko ne treba da sumnja u iskrenu posvećenost Srbije politici mira i stabilnosti i dodao da očekuje da SAD i zapadni partneri uvaže nastojanja Srbije i podstaknu Prištinu da dijalogu i obavezama proisteklim iz dijaloga pristupe ozbiljno i odgovorno”, navedeno je u saopštenju.

Takođe, ukazano je da su Vučić i Šole razgovarali i o mogućnostima za razvoj bilateralne saradnje Srbije i SAD.

Prema njegovoj oceni - prilika za napredak postoji ali, kako je rekao, to zavisi od Beograda i Prištine.

"Posrednici Evropske unije (EU) su jasno dali do znanja da obe strane treba da ostvare izvestan napredak", rekao je Hil.

Kada je reč o različitim stavovima Beograda i Prištine o Zajednici opština sa srpskom većinom - ambasador Hil je ukazao da sumnja da bilo koja strana želi da pregovara posredstvom medija - već će, kako je rekao, najbolje argumente sačuvati za sam sastanak.

"Postoji razlog za postizanje kompromisa", izjavio je Hil, navodeći da treba razgovarati o nekoliko problema, električnoj energiji na severu Kosova, registarskim tablicama, kao i Zajednici opština sa srpskom većinom.

Prema njegovim rečima, sve te stvari trebalo bi da budu na dnevnom redu, a posrednici treba da shvate kako Beograd i Priština gledaju na budućnost.

Kako je objasnio, pregovori će na kraju biti rešeni u duhu ustupaka i kompromisa, uz podrazumevanje da su obe strane zainteresovane za napredak.

Povodom izjava predsedika Srbije Aleksandra Vučića da Priština planira likvidacije Srba na severu Kosova, Hil je naglasio da bi voleo da se Beograd i Priština fokusiraju na razgovore.

"Jasna mi je upotreba javnih poruka, ali je važno da se fokusiraju na vrlo konkretne predloge, u duhu ustupaka i kompromisa", predočio je Hil.

On je napomenuo da je se radi o ozbiljnom trenuttku u dijalogu i da jevažno da dve strane pokušaju da ostvare napredak.

"Imamo vrlo tešku situaciju u Ukrajini, invaziju Rusije na susednu zemlju sa brutalnošću kakva nije viđena decenijama", ocenio je Hil i istakao da u toj situaciji EU i SAD vrlo blisko sarađuju.

"Nadam se da Beograd i Priština to shvataju, kao i da dve strane ne mogu igrati jedna protiv druge da bi ostvarile korist", izjavio je Hil.

Povodom tvdnji iz Prištine da Moskva ima uticaj na incidente na Kosovu, on je uzvratio da, kako je ukazao, voli da vidi činjenice i dokaze na terenu.

"Problemi koji razdvajaju Prištinu i Beograd su poznati. Ponuđena su rešenja i treba se fokusirati na njih, umesto na javne izjave", naveo je Hil.

On je istakao da je budućnost Srbije na Zapadu, kao članice EU.

"Kao američki ambasador, voleo bih budućnost u kojoj nećemo biti samo prijatelji i partneri, već i saveznici, zavisno od onoga što srpski narod odluči", poručio je Hil.

"Važno je da EU i SAD pomognu Beogradu da se pripremi za put prema Zapadu", objasnio je ambasador SAD, koji je ponosan što sa Srbijom rade na tome što je, kako smatra, srpski narod primetio.

Hil, navodi Fonet, smatra da su građani Srbije već jasno poručio sa kim želi da njegova deca i unuci održavaju veze.

"Sa Zapadom, ne sa Istokom", naveo je najviši američki diplomatski predstavnik u Srbiji.

"Ne znam šta će se dogoditi sa Rusijom i kuda je njen predsednik Vladimir Putin vodi, ali to izgleda daleko od onoga što bi trebalo da bude i mislim da nema budućnosti u toj vezi", zaključio je Hil u intervjuu agenciji Fonet.

XS
SM
MD
LG