Linkovi

Stoltenberg: KFOR spreman da reaguje ako je ugrožena stabilnost


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (REUTERS/Gonzalo Fuentes)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Generalni sekretar Severnoatlantske Alijanse (NATO) Jens Stoltenberg objavio je da je KFOR, mirovne misije na Kosovu koju predvodi NATO spremna da interveniše - ukoliko je, kako je ukazao, ugrožena stabilnost.

"Razgovarao sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tenzijama na severu Kosova. Sve strane moraju da se konstruktivno angažuju u dijalogu u kojem posreduje Evropska unija i da reše razlike posredstvom diplomatije", napisao je Stoltenberg na društvenoj mreži Tviter.

Stoltenberg je u utorak razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i tada je naveo da sve strane moraju biti suzdržane.

"Sve strane moraju izbegavati jednostrane poteze, ali i da podržavaju dijalog u kojem posreduje EU. Ostajem u kontaktu sa Beogradom i Prištinom", napisao je Stoltenberg nakon razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Misija KFOR-a je u ponedeljak objavila da pomno prati situaciju na severu Kosova sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama.

Vučić: Srbija nije kršila Briselski sporazum i rezoluciju 1244

O razgovoru Jensa Stoltenberga i Aleksandra Vučića oglasio se i kabinet predsednika Srbije - koji je ukazao da je generalnom sekretaru NATO-a preneto da Srbija nije prekršila Briselski sporazum, niti Rezoluciju 1244.

"Kao što nije na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, već nastavlja da se ponaša odgovorno i ozbiljno u rešavanju problema i otvorenih pitanja vezanih za Kosovo, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da su se dvojica zvaničnika usaglasila da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region već i za sve one koji na Kosovu i Metohiji žive", precizirano je u saopštenju uuz napomenu da je Vučić izneo poziciju Srbije u vezi sa, kako je navedeno, teškoj situaciji na Kosovu. Saopšteno je i da je Vučić Stoltenberga upoznao, kako je navedeno, aktivnostima Prištine koje unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti.

"Sagovornici su dogovorili nastavak direktne komunikacije u cilju očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu, a Vučić je zahvalio Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu", navedeno je između ostalog, u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

U okviru mandata Ujedinjenih nacina KFOR ostaje snažno posvećen bezbednosti i spreman je da usvoji neophodne mere za očuvanje bezbednosti Kosova", navodi se na Tviter nalogu mirovne misije na Kosovu koju predvodi Severnoatlantska alijansa (NATO).

Vlada Kosova odložila je na mesec dana primenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima nakon napetosti na severu Kosova i srpskih blokada puteva ka granici sa Srbijom.

Napetosti i blokade puteva na severu Kosova koje je postavio deo pripadnika srpske zajednice - uzburkao je strasti dan uoči stupanja na snagu dve odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima.

Naime, tada je trebalo da počne preregistracija vozila sa akronimima kosovskih gradova koji su do sada imali tablice države Srbije.

Takođe, trebalo je da otpočne i izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve državljane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Primena odluke kosovskih vlasti odložena je nakon konsultacija sa američkim ambasadorom i zvaničnicima Evropske unije.

XS
SM
MD
LG