Linkovi

Kurti: Neće biti pogroma Srba, delegacija Srbije nije bila konstruktivna u Briselu


Sednica Vlade Kosova u Prištini
Sednica Vlade Kosova u Prištini

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da garantuje da neće biti nikakvog pogroma, niti likvidacije Srba na Kosovu.

Kurti je naveo da su priče o pogromu i ubistvima, pokušaj Beograda da strahom vlada nad Srbima na Kosovu.

Sve te priče o upotrebi sile, o pogromima, o likvidaciji Srba su pokušaj da se strahom vlada nad Srbima na Kosovu, ali Srbima na Kosovu je bolje nego u Srbiji, jer Kosovo je demokratska država. Kosovo je najproevropskija država na Balkanu, dok je Srbija autokratija gde nema slobode medija”, rekao je Kurti.

Takođe, premijer Kosova izjavio je da delegacija Srbije nije bila konstruktivna na sastanku koji je održan u Briselu prošlog četvrtka.

Kurti je na početku sednice Vlade Kosova rekao da je na poslednjem sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa bilo reči o upravljanju krizom na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, navodi Fonet - prenoseći Radio Slobodna Evropa.

"U Briselu nije bilo konstruktivnog angažmana, niti konkretnih predloga srpske strane", rekao je Kurti i dodao da je četiri konkretna predloga oko tih pitanja dao specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Kurti je naveo i da su dve strane 18. avgusta u Briselu pristale da ne iznose detalje kako ne bi došlo do eskalacije situacije - dodavši da se, kako se izrazio, nisu svi pridržavali toga.

Kosovski premijer je ocenio da srpska strana, potpuno nepotrebno i na veštački način, pokušava da dovede do eskalacije, koristi zaoštrenu retoriku i utiče na bezbednost.

"Uz to se stalno preti građanima Kosova koji žele da podrže legitimne odluke Vlade Republike Kosova. To predstavlja direktno ugrožavanje nacionalne bezbednosti i regiona u celini. Mislim da te pretnje imaju za cilj da stvore superiornost u pregovorima, tako što se tenzijama preti Evropskoj uniji, ali i SAD ili Velikoj Britaniji“, kazao je Kurti.

Izlazak Srba iz vlade - narativ kriminalaca

Govoreći o mogućem izlasku Srba iz kosovskih institucija, što je najavila Srpska lista, Kurti je ocenio da je to narativ, kako je ukazao, kriminalaca poput Milana Radoičića, a ne onih koji integraciju vide kao primarnu opciju.

Radoičić, potpredsednik Srpske liste - političke stranke pod kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji, na listi je osoba protiv kojih su Sjedinjene Države uvele sankcije označavajući ga pripadnikom organizovane kriminalne grupe, čiji je vođa Zvonko Veselinović.

“Mislim da srpski predstavnici treba da daju doprinos u institucijama. U te institucije su izabrani od strane građana, slobodnim izborom. Sad što nema pluralizma, to i mene boli, kao i vas, ali treba raditi na tome da i u srpskoj zajednici treba da ima pluralizma kao što je generalno na Kosovu”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova očekuje da će Srbi na severu Kosova ipak prihvatiti odluku Vlade Kosova i preregistrovati svoje automobile, ali nije isključio mogućnost i ponovnog uspostavljanja barikada.

“Ali to nije moguće, jer ulica nije privatna svojina, možeš svoja vrata da zaključaš i da kažeš neću goste, to je legitimno. U svojoj privatnoj svojini možeš da kažeš neću goste, zaključaj vrata i nemoj da otvaraš i ako neko zvoni, ali ulica nije privatna svojina i ne možeš da uspostaviš barikade na ulici”, kazao je Kurti.

Nema više odlaganja odluke o reciprocitetu

Kurti je prethodno na sednici Vlade Kosova upoznao članove vlade o razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu. Naveo je i da odluka o uvođenju reciprociteta u vezi sa registarskim tablicama i ličnim dokumentima neće više biti odlagana, niti da postoji bilo kakva šansa da statusno neutralne KS registarske tablice budu vraćene u upotrebu.

Poslednja runda dijaloga Srbije i Kosova, održana uz posredstvo Evropske unije, nije donela nikakav napredak ili dogovor. Zvaničnici dve strane usaglaslili su se da će se razgovori nastaviti narednih dana.

U nastojanju da pomognu nastavku razgovora u Prištini i Beogradu tokom nedelje borave Gabrijel Eskobar, izvestilac američke administracije za Zapadni Balkan i Miroslav Lajčak - specijalni izvestilac Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG