Linkovi

Vučić i ambasador Hil razgovarali o situaciji na Kosovu


Ambasador SAD u Beograu Kristofer Hil tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 23. avgusta 2022. (Foto: Instagram profil Aleksandra Vučića)
Ambasador SAD u Beograu Kristofer Hil tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 23. avgusta 2022. (Foto: Instagram profil Aleksandra Vučića)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je u razgovoru sa ambasadorom Sjedinjenih Držva u Beogradu Kristoferom Hilom rekao da Srbija ozbiljno pristupa pronalaženju rešenja za aktuelnu krizu izazvanu "jednostranim potezima Prištine", saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je sa Hilom razgovarao o aktuelnoj situaciji u regionu, posebno posle poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine, održane prošle nedelje u Briselu.

Vučić je pojasnio Hilu stavove Srbije koje zastupa u dijalogu sa Prištinom, učestvujući u njemu odgovorno i konstruktivno i preneo da Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji bezuslovno traže formiranje Zajednice srpskih opština.

Ukazujući na tenzije koje postoje na Kosovu, Vučić je rekao da je važno da se Priština pridržava dogovora da kosovske specijalne snage mogu da pređu na sever samo uz saglasnost NATO i gradonačelnika četiri opštine u kojima žive Srbi.

"Konkretan i sadržajan razgovor sa ambasadorom Hilom o situaciji nakon poslednje runde razgovora u Briselu", napisao je Vučić u postu na svom Instagram profilu. "Ponovio sam doslednu poziciju Srbije koja nastavlja da ulaže sve napore u cilju nalaženja kompromisnog rešenja radi održanja mira i stabilnosti".

U sapštenju se dodaje da su Vučić i Hil razgovarali i o saradnji Srbije i SAD.

XS
SM
MD
LG