Linkovi

Kurti: Nastavak reciprociteta prema Srbiji 1. septembra


ARHIVA - Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Prištini
ARHIVA - Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Prištini

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Vlada Kosova reciprocitet prema Srbiji nastavlja 1. septembra. On je na sednici tog tela naveo da su barikade krajem jula na severu Kosova postavljene sa ciljem da odbrane organizovani kriminal u ovom delu Kosova.

Kurti je poručio da preregistracija vozila sa - kako je naveo - “ilegalnih na RKS tablice služi vladavini prava, sigurnosti i slobodnom kretanju” unutar Kosova.

“Doprinoseći ovim principima, vi istovremeno dobijate olakšice kao što je carinski porez, administrativna taksa, naknada registracijskih tablica kao i ona sertifikata registracije vozila - u ukupnoj vrednosti oko 5.000 eura”, rekao je Kurti u obraćanju građanima sa sednice Vlade Kosova.

Govoreći o odluci Vlade Kosova koja se odnosi na to, da će sva lica koja imaju ličnu kartu izdatu od strane srpskih vlasti, prilikom ulaska na Kosovo od 1. septembra dobiti potvrdu koja zamenjuje taj dokument, Kurti je naveo da ta procedura neće ometati slobodu kretanja, već da je to isto ono što, kako je istakao, Srbija godinama radi kad građani Kosova ulaze u Srbiju sa kosovskim dokumentima.

“Vreme tokom kojeg ovakav dokument može biti izdat je otprilike 20 sekundi. Istovremeno, istu takvu meru primenjuju srpske vlasti na koju se čeka od 10, a ponekad i više od 60 minuta, već celih 11 godina”.

Kurti je naveo da je u vezi sa odlukom o nepriznavanju dokumenata koje izdaje Srbija ima mnogo „lažnih informacija“.

“Čuo sam lažnu vest prema kojoj će se srpske lične karte biti zaplenjene na granici u zamenu za dokument za ulaz/izlaz. U to nemojte verovati. To nije istina. Dokument za ulaz/izlaz je dodatni dokument koji ćete dobiti besplatno i putem kojeg možete zatražiti i ostale usluge koje pružaju naše državne institucije, tokom vašeg boravka na Kosovu”.

Vlada Kosova će prema Kurtijevim rečima 1. septembra nastaviti sprovođenje svojih odluka, čiju je primenu za mesec dana odložila 1. avgusta, a informativna kampanja će se nastaviti i posle tog datuma. On se građanima zahvalio na strpljenju, uzdržanosti i zrelosti koje su pokazali 31. jula i 1. avgusta.

“Mi znamo da se barikade koje se postavljaju na severu ne dolaze odozdo već odozgo. Iste vas ne predstavljaju, niti vas štite. Dok, sa druge strane, Kosovska policija i ostale institucije bezbednosti se sastoje od vas samih bez razlike i na vašem su raspolaganju bez diskriminacije”, naveo je premijer Kosova.

U vezi sa današnjim navodima premijera Kosova reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković koji je u saopštenju za javnost naveo da je “svojim jednostranim odlukama u vezi sa pitanjem srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, Kurti pogazio sve sporazume, pripremajući nasilje na severu. To je kako navodi Petković, “potvrdio i danas najavljujući kako od 1. septembra Priština nastavlja sa tzv. reciprocitetom, koji ima za cilj ukidanje srpskih dokumenata i registarskih tablica”.

XS
SM
MD
LG