Linkovi

Greg Delavi: Stoltenberg podsetio da NATO raspolaže značajnim snagama na Kosovu


Greg Delavi, bivši američki ambasador na Kosovu (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Greg Delavi, bivši američki ambasador na Kosovu (Foto: Radio Slobodna Evropa)

"Veoma je značajno što je generalni sekretar Stoltenberg podsetio strane u procesu da NATO raspolaže značajnim mirovnim snagama na Kosovu", rekao je za Glas Amerike bivši američki ambasador na Kosovu Greg Delavi.

Lajčak sa Kurtijem i Vučićem u Briselu

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije razgovarao je u Briselu sa Aljbinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem - uoči nove runde dijaloga dve strane koja se održava u sredu posle jednogodišnje pauze.

"Uoči dijaloga na visokom nivou sastao sam se sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - u pripremama za sutrašnju diskusiju", napisao je Lajčak na društvenoj mreži Tviter.

Iskusni diplomata, koji je ambasadorsku funkciju u Prištini obavljao u od polovine 2015. do sredine 2018. kaže i da je važno to što je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju generalni sekretar Severnoatlantske alijanse preneo da je spreman da rasporedi još vojnika kako bi podržali misiju KFOR - ukoliko je to potrebno.

Glas Amerike: Da li bi ishod razgovora mogao da doprinese deeskalaciji tenzija, posebno na severu Kosova?

Delavi: Svakako se nadam. Mnogo toga zavisi od delovanja Beograda – koji se doveo u poziciju da kontroliše napetosti. Nažalost, deluje da Beograd na unutrašnjem planu ima koristi od izazivanja napetosti na Kosovu.

Glas Amerike: Kakve korake bi, prema vašem mišljenju, trebalo da preduzmu Beograd i Priština i njihovi lideri da bi napetosti bile ublažene?

Delavi: Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova ukoliko želi da postane pravi član evropske porodice naroda. Kada bi Srbija to učinila, siguran sam da bi Kosovo uzvratilo na neki način i pružilo doprinos regionalnom miru, kao i ekonomskom i političkom napertku.

Glas Amerike: Dijalog, kojim posreduje Evropska unija, biće nastavljen u Briselu posle pauze koja je trajala više od godinu dana. Razgovorima su prethodile tenzije u vezi sa odlukama kosovske vlade o registarskim tablicama i ulazno-izaznim dokumentima za državljane Srbije. Te odluke treba da stupe na snagu 1. septembra. Vidite li način za prevazilaženje tog spora i na koji način?

Delavi: Obe zemlje trebalo bi da primene sporazum o registarskim tablicama koji je dogovoren uz pomoć EU.

Glas Amerike: Pominje se da bi lideri Kosova i Srbije mogli razmatrati druga pitanja poput formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, ili primenu energetskog sporazuma. Šta očekujete u tom smislu?

Delavi: Nejasno je da li će o tim temama biti reči. Međutim, mislim da je suludo to što građani sa severa Kosova godinama nisu plaćali račune za struju. To je doprinelo rasipanju električne energije, šteti po životnu sredinu kroz rudarenje bitkoina – za šta se troši ogromna količina struje.

Glas Amerike: Smatrate li da je u dijalogu Kosova i Srbije potrebno veće angažovanje Sjedinjenih Država?

Vučić sa Eskobarom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u Briselu razgovarao sa Gabrijelom Eskobarom zamenikom pomoćnika državnog sekretara i izaslanikom američke administracije za Zapadni Balkan.

Stejt department se, za sada, nije oglašavao povodom susreta i temama razgovora dvojice zvaničnika.

Vučić je u objavi na Instagramu napisao da je Srbija, između ostalog, posvećena miru.

U izuzetno otvorenom razgovoru, istakao sam da će Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona. Posebno sam naglasio da naša zemlja, kao i uvek do sada, predano i iskreno radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala, u skladu sa doslednom politikom traženja kompromisnog rešenja isključivo putem dijaloga, na dobrobit svih građana”, napisao je predsednik Srbije na društvenoj mreži Instagram.

Delavi: Sjedinjene Države angažovane su u vezi sa brojnim važnim spoljnopolitičkim izazovima, poput Ukrajine i Rusije, Kine ili Irana. Bez obzira na to, mislim da su još angažovane na Kosovu i da će se to nastaviti. Saradnja Sjedinjenih Država i Evropske unije na dijalogu je dobra i predstavlja veliku prednost i veliku podršku rešenjima za okončanje kosovsko-srpskog problema.

Glas Amerike: Postoji li način da se, imajući u vidu postojeće tenzije, Kosovo i Srbija dogovore o bilo čemu?

Delavi: Ukoliko obe zemlje kao prioritete odaberu mir i integraciju sa Evropom - onda postoji prostor za dogovor. Međutim, ukoliko se prednost daje politici na unutrašnjem planu umesto rešenjima, otežava se postizanje dogovora.

Glas Amerike: Da li će pregovarački proces ikada biti okončan imajući u vidu sve prepreke?

Delavi: Uvek postoji nada. Održavanje statusa kvo ne pomaže građanima tih zemalja. Neopravdana ruska invazija na Ukrajinu uticala je na jačanje napetosti širom Evrope. Na liderima Kosova i Srbije je da se usredsrede na to da se te tenzije ne pogoršavaju. Svi moramo da radimo na tome da svet bude manje opasno mesto. Stanovnici Zapadnog Balkana, građani Kosova i Srbije zaslužuju evropsku budućnost. Mogu je dostići ukoliko rukovodstva obe države kao cilj postave mir, politički i ekonomski razvoj.

XS
SM
MD
LG