Linkovi

Na Kosovu bez prevelikih očekivanja od sastanka Vučića i Kurtija


ILUSTRACIJA - Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti ispod zastava Evropske unije
ILUSTRACIJA - Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti ispod zastava Evropske unije

Uoči sastanka predesednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, šefica UNMIK-a Karolina Zijadeh pozvala ih je da budu konstruktivni, istakavši da dijalog i kompromis predstavljaju jedini održiv put ka stabilnosti i prosperitetu za sve. Momčilo Trajković i Fadilj Ljepaja smatraju da je uloga Brisela ključna kad je u pitanju predstojeći sastanak Vučića i Kurtija.

Politički analitičar Fadilj Ljepaja smatra da će premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu dobiti jasnu poruku, da se, kako je naveo “ne igraju vatrom” na Kosovu. On je za Glas Amerike rekao da od predsednika Srbije, ali i Srba na Kosovu očekuje da prihvate ono što je još ranije u Briselu dogovoreno u vezi sa preregistracijom vozila i procedurom oko ulaska na Kosovo sa ličnim kartama koje izdaje Srbija.

“Verujem, bar bi trebalo tako da bude, ako ne direktno prihvatanje ovog što je dogovoreno onda bar prećutno prihvatanje toga i jednostavno pozvati ljude da smire situaciju, da se bave svojim pravim poslovima, a ne stvaranjem krize za druge interese koji nisu uopšte ni srpski, za Srbe sa Kosova, ni uopšte u interesu države Srbije”, naveo je Ljepaja.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je za Glas Amerike da rezultat dijaloga Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Briselu zavisi od toga da li je Evropska unija pripremila strategiju za sutrašnji dijalog. Na prvom mestu bi prema njegovim rečima Brisel trebalo da Kurtiju i Vučiću pomogne da, kako je naveo, najpre “ohlade glave”

“U ovoj situaciji kada se dešava rat u Ukrajini kada te žiške na neki način i ovde mogu da se prenesu je vrlo vrlo opasno ukoliko međunarodna zajednica nema strategiju. Samo strategija Evropske unije može da da rezultate i da uozbilji čitavu stvar. Ako se to ostavi njima dvojici (Kurtija i Vučića, prim. nov) ja ne vidim nikakve rezultate”.

Građani Prištine i Gračanice Albanci i Srbi nisu optimisti da Vučić i Kurti mogu da postignu bilo kakav dogovor.

Građani Prištine

“Uveren sam da dogovora neće biti zato što Srbijom vlada jedna oligarhija koja nije svojstvena srpskom narodu”.

“Sudeći prema ponašanju srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji nije baš dobar pregovarač i mislim da još postoje u njemu oni stari dani Miloševićeve politike. Mislim da je teško sa takvim čovekom da se pregovara”.

Građani Gračanice

“Valjda će doći do pameti da shvate da je najbitnije kako da građani žive bezbrižno, kako da budemo sigurni tu gde živimo, a ne njihovi interni politički interesi”.

“Nikad ja od tih susreta nisam očekivao ništa, niti očekujem da će ovaj susret nešto da donese”.

Uoči sastanka Aljbina Kurtija i Aleksandra Vućića, šefica UNMIKA Karolina Zijadeh pozvala je obe strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU. Ona je u pisanoj izjavi navela da „dijalog i kompromis predstavljaju jedini održiv put ka stabilnosti, prosperitetu i sigurnosti za sve“.

Na Kosovu bez prevelikih očekivanja od sastanka Vučića i Kurtija
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG