Linkovi

Stano za Glas Amerike: Netačne spekulacije da će EU u četvrtak predstaviti nacrt sporazuma


Zastave na sedištu Evropske komisije u Briselu
Zastave na sedištu Evropske komisije u Briselu

Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je za Glas Amerike da su netačne medijske spekulacije o tome da će na sastanku predstavnika Srbije i Kosova u četvrtak u Briselu biti predstavljen nacrt sporazuma prema kojem se očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

"Naše pravilo je da ne komentarišemo medijske spekulacije. Ali, u ovom konkretnom slučaju bih želeo eksplicitno da odbacim spekulacije u vezi sa sutrašnjim sastankom eksperata i temama tog sastanka. Nakon što je dijalog obnovljen na najvišem nivou, nastavlja se serijom sastanaka na ekspertskom nivou, što je deo tekućeg procesa. Sutrašnja agenda će uključiti pitanja raseljenih i ekonomske saradnje", naveo je Stano u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Večernje novosti su objavile, pozivajući se na neimenovane izvore, da će EU sutra u Briselu predstaviti nacrt finalnog sporazuma u kojem se od Srbije očekuje da de fakto prizna nezavisnost Kosova, uz ocenu da je reč o "ultimatumu za Srbiju".

Oprečne tvrdnje o koordinisanju SAD i EU

Minsitar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da u dijalogu Srbije i Kosova nema koordinacije SAD i EU, već pokušaja da se Amerika marginalizuje.

"Ne bih mogao da kažem da postoji koordinacija i zajedničko delovanje, već da postoje pritisci EU i evropskih zemalja kao što je Nemačka i Francuska da se SAD marginalizuju u ovom dijalogu...To ste mogli da vidite svih ovih meseci. Oni su minirali taj sastanak koji je bio planiran u Beloj kući", rekao je Dačić za RTS.

Šef diplomatije Srbije je podsetio da je dijalog u Brisel prebačen uz rezoluciju UN.

"Kada podvučemo crtu, i ako dođe do dogovora, to mora da dobije verifikaciju Saveta bezbednosti UN, što znači da sve velike sile moraju da daju svoje mišljenje", kazao je Dačić.

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Robert O'Brajen izjavio je da SAD podržavaju dijalog Srbije i Kosova pod okriljem EU i da proecs izbliza prate, javlja televizija Klan Kosova.

Kako se navodi, O'Brajen se pre nekoliko dana sastao sa glavnim savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, i sa zvaničnicima britanske i italijanske vlade, a jedna od glavnih tema u američkoj ambasadi u Parizu bio je dijalog između Kosova i Srbije, prenosi Fonet.

O'Brajen je navodno rekao Evropljanima da Amerika podržava obnovljeni proces dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije i da taj proces prati izbliza.

Kosovski premijer Avdulah Hoti je istakao da dijalog između Kosova i Srbije u Briselu vodi uz saradnju sa SAD.

"Proces dijaloga koji se odvija u Briselu, uz posredovanje EU, je u potpunosti kordinisan sa SAD", poručio je Hoti.

Srbija i Kosovo obnovili su pregovore sredinom jula, posle pauze od 20 meseci, pod pokroviteljstvom EU. Nakon susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, dogovoreno je da se dijalog nastavi na dva koloseka: tehničkom i političkom.

Susret dve delegacije na tehničkom nivou bio je održan protekle nedelje u Briselu, ali su sami razgovori bili protumačeni različito.

Kosovski koordinator za dijalog Skender Hiseni rekao je da je reč o finalnoj fazi pregovora o normalizaciji odnosa, dok iz Beograda poručuju da se pregovara o nestalima i ekonomiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, posle najave sa Kosova da se nastavlja kampanja za priznanje i članstvo u međunarodnim organizacijama, rekao da dijalog mora da se nastavi, ali da "ne zna kako to Albanci zamišljaju".

XS
SM
MD
LG