Linkovi

Završeni razgovori u Briselu: Priština i Beograd različito o krajnjem cilju dijaloga


Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u odvojenim susretima, sa predstavnikom Kosova Skenderom Hisenijem (levo) i predstavnikom Srbije Markom Đurićem (desno), Brisel
Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u odvojenim susretima, sa predstavnikom Kosova Skenderom Hisenijem (levo) i predstavnikom Srbije Markom Đurićem (desno), Brisel

Ekspertski timovi iz Beograda i Prištine obavili su još jednu rundu razgovora u Briselu.

Šef kosovske delegacije Skender Hiseni je ocenio da se radilo o teškim pregovorima te je ponovio da se na ovim susretima razgovara o elementima koji će na kraju biti deo “sveobuhvatnog pravno obavezujućeg međunarodnog sprazuma”.

Skender Hiseni
Skender Hiseni

“Radi se na prezicnom jeziku koji neće dozvoliti nikakvo dvosmisleno tumačenje niti jedne odredbe”, izjavio je Hiseni.

Upitan o ranijim dogovorima koji su postignuti u okviru dijaloga, šef kosovske delegacije je naglasio da se “sve ostalo podređuje ovome što ja nazivam ‘kišobranom’ koji će obuhvatiti sve elemente”.

On je ponovio da konačni sporazum mora obuhvatiti i međusobno priznanje.

“Ako ovo neće biti konačan ishod, onda neće biti ni dogovora. Ili ćemo se dogovoriti o svemu ili ni o čemu”, poručio je on.

Marko Đurić, šef delegacije Srbije poručio je da se sa Srbijom ne razgovara “jezikom ultimatuma”. Odbacio je navode da će konačni sporazum obuhvatiti i međusobno priznanje.

Marko Đurić
Marko Đurić

“Prištinska strana nedeljama netačno i neistinito tvrdi da se ovde vode ili da će se voditi razgovori o nezavisnosti Kosova. Žao mi je što ću razočarati neke u Prištini: ne vode se i neće se voditi. Ovde se vode razgovori o normalizaciji odnosa u različitim oblastima života i o tome želimo da postignemo sporazum u budućnosti, sveobuhvatno ili pjedinačno”, istakao je Đurić.

Đurić je negirao navode nekih medija da je srpska strana dobila tekst sporazuma.

“Da je neko tako nešto pokušao, naša delegacija je imala jasne instrukcije predsednika (Aleksandra) Vučića, i da je do toga došlo mi bismo se ponašali u skladu sa takvim instrukcijama pa bismo pred vama bili mnogo ranije a verovatno bismo mnogo ranije bili i na avionu za Beograd”, rekao je novinarima Đurić.

Na kraju sastanka se putem socijalnih mreža oglasio i specijalni predstavnik EU za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak.

“Današnji sastanak eksperata u okviru dijaloga Beograda i Prištine bio je još jedan važan korak u procesu ka sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”, objavio je Lajčak na Twiteru najavivši novi susret za kraj avgusta.

Prvo su predstavnici Evropske unije (EU) jutros obavili bilateralne razgovore sa delegacijama iz Kosova i Srbije, a kasnije je održan i trilateralni sastanak, uz učešće obje delegacija i evropske strane.

Uoči sastanka je Peter Stano, portparol EU, najavio da će biti govora o raseljenim licima i ekonomskim pitanjima.

Stano je, također, odbio navode iz nekih medija da već postoji nacrt sporazuma istakavši da se radi o procesu koji je i dalje u toku.

“Ovaj sporazum će biti postignut nakon što se sve strane dogovore o svim otvorenim pitanjima i dogovore se da se normalizacija može postići u obliku potpisanog sporazuma”, izjavio je Stano.

Ovo je drugi ekspertski sastanak u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Prvi susret u ovom formatu je održan prošle nedelje, kada su delegacije razgovarale o pitanju nestalih.

Dijalog Srbije i Kosova je obnovljen nakon 20 meseci zastoja, susretom u formatu video-konferencije između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija koji je održan 12. jula. Obojica su se fizički sastali u evropskoj prestonici, četiri dana kasnije, odnosno 16. jula gde su razgovarali o nestalima i ekonomskim pitanjima.

Eksperti će se redovno sastajati kako bi raspravljali o temama koje otvaraju lideri.

Naredni susret na najvišem političkom nivou je najavljen za početak septembra.

XS
SM
MD
LG