Linkovi

Skender Hiseni: Uzajamno priznanje Kosova i Srbije neizbežno


Skender Hiseni, koordinator kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom (Foto: VOA)
Skender Hiseni, koordinator kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom (Foto: VOA)

“Uloga Vašingtona u dijalogu Kosova i Srbije je nezamenjiva”, izjavio je Skender Hiseni, koordinator pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Srbijom, koji boravi u Sjedinjenim Državama.

Hiseni, koji se u prestonici SAD-a sastao sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom i zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je za albanski servis Glasa Amerike da je dobio uveravanja o posvećenosti Vašingtona dijalogu dve strane.

“Dijalog sa Srbijom treba da poprimi novu dinamiku i kulminira uzajamnim priznanjem Kosova i Srbije", rekao je Hiseni.

Kako je ukazao - postoji nepokolebljiva i posvećena podrška dijalogu započetom u Briselu, kao i sveobuhvatnom, pravednom i trajnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Uprkos tome što pojedini analitičari ukazuju na nedostatak koordinacije Sjedinjenih Država i Evropske unije u procesu koji vode Kosovo i Srbija, Skender Hiseni ističe da je tokom razgovora u Vašingtonu stekao utisak da se radi o pogrešnim tvrdnjama.

“Nedvosmisleno mi je rečeno da Vašington u potpunosti podržava dijalog. Videćemo konkretne korake uključivanja SAD u dijalog - uz Evropsku uniju", rekao je Hiseni.

Krajem juna, pošto je protiv predsednika Kosova Hašima Tačija objavljen predlog optužnice za ratne zločine počinjene na Kosovu, susret predstavnika Kosova i Srbije u Vašingtonu nije održan. Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog, posle toga je saopštio da će susret biti održan u nekom drugom terminu.

Skender Hiseni kaže za albanski servis Glasa Amerike da je u kontaktu sa ambasadorom Grenelom i da je sa njim razgovorao telefonom pre nego što je stigao u Vašington.

Ali, ukazuje Hiseni, Grenel u razgovoru nije pominjao moguće datume.

"Blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Državama kako bismo ubrzali proces normalizacije do potpunog međusobnog priznavanja, kao dve nezavisne i suverene države", rekao je Hiseni.

Uprkos tome što Srbija insistira na tome da neće priznati nezavisnost Kosova, Skender Hiseni ukazuje da se ponekada u politici govore stvari koje ne moraju nužno odgovarati stvarnosti.

“Uzajamno priznanje je neizbežan ishod”, podvlači Hiseni.

"Inače se gubi smisao. U protivnom treba odbaciti bilo kakve druge pokušaje. Duboko verujemo u to i na Kosovu smo usvojili jedinstvenu platformu”, kaže Hiseni.

Kosovski zvaničnik podvukao je da dogovora između Kosova i Srbije ne može biti bez sveobuhvatnog, obavezujućeg i međunarodno garantovanog sporazuma.

Upitan šta je Kosovo spremno da ponudi Hiseni je odgovorio da ima prostora za kopromis bez, kako je ukazao ugrožavanja suštine, u okolnostima međusobnog priznavanja.

"Kada se steknu uslovi potpune ravnopravnosti - Kosovo i Srbija mogu da reše sve probleme”, smatra Hiseni.

Koordinator kosovskog pregovaračkog tima odbacio je kritike da bi razgovori mogli da pređu na tehnički nivo.

„Između Republike Kosovo i Srbije nema ništa tehničko, sve do zaključenja uzajamnog priznavanja. Razgovori su isključivo politički, imaju političku dimenziju, koju je potrebno rešavati isključivo sveobuhvatnim sporazumom, što znači uzajamno priznavanje dve zemlje”, rekao je Hiseni.

Imenovanje Hisenija, koji je bio prvi ministar spoljnih poslova Kosova od proglašenja nezavisnosti, a potom služio i kao ministar unutrašnjih poslova u vladi Ise Mustafe, pokrenulo je rasprave među partnerima vladajuće koalicije na Kosovu i kritke da je politička partija Demokratski savez Kosova, na neki način, privatizovala razgovore sa Srbijom.

Hiseni te tvrdnje kategorički odbacuje i napominje da se dijalog sa Srbijom ne može zaključiti bez konsenzusa svih političkih snaga na Kosovu.

"I dalje ću insistirati da svi učestvuju u procesu. Kontaktirao sam svakog političkog lidera bez izuzetka i nastaviću da, kao koordinator za dijalog, stvorim telo jednakih učesnika", zaključio je Hiseni u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG