Linkovi

Vučić o dijalogu Beograda i Prištine: Pred Srbijom nisu laki dani


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Rojters/Marko Djurica)
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Rojters/Marko Djurica)

Pred Srbijom nisu laki i jednostavni dani i biće potrebno imati snage i energije da se pokuša doći do kompromisa, izjavio je u četvrtak predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o pregovorima Beograda i Prištine.

Vučić je, u obraćanju naciji, rekao da bi Srbija trebalo da bude čvrsta i snažna i da odbije sve ono što ne predstavlja kompromis, a čemu teži prištinska strana.

Ako neko misli da će Srbija biti džak za udaranje, onda mislim da je to vrlo pogrešna politika i da nas nigde neće odvesti, rekao je on.

Srbija je bila i biće suočena sa brojnim pritiscima, i to nije novost, jer se nalazi na raskrsnici puteva, gde se sudaraju interesi velikih sila, ali i regionalnih zemalja.

Srbija će, procenio je, biti meta oštrih kritika i napada, ne zato što je zaslužila, nego je nekim velikim važno da to rade.

Potvrdio da je delegacija Srbije, koju predvodi Marko Đurić, "apsolutno pripremljena" otišla u Brisel na razgovore sa Prištinom o ekonomskim pitanjima i nestalim licima.

Važno je da porodice nestalih dobiju pravdu, a da se, u oblasti ekonomije, pronađe način za slobodan protoka ljudi, robe i kapitala, objasnio je Vučuć, prenosi FoNet.

Janjić: Informacije o gotovim sporazumima politička igrarija

Informacije o nekakvim gotovim sporazumima i ucenama da Beograd prizna Kosovo samo su još jedna politička igrarija, sa ciljem da se naš državni vrh predstavi kao nacionalni heroj koji je dobio još jednu imaginarnu utakmicu sa zvaničnim Kosovom i to najmanje rezultatom 10 prema nula, ocenio je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

“Briselska birokratija sutra ide na godišnji odmor i uveren sam da će na ovom sastanku samo da se završi ono što nije urađeno na prethodnom. Pre svega mislim na ekonomske teme", rekao je Janjić za portal Nova.rs.

On je, pri tome, podsetio da se nikada istorijski preokreti u pregovorima nisu dešavali na ekspertskim sastancima, što je naprosto činjenica.

Janjić je uveren da je reč o spinu, koji je iz vlasti proguran preko medija, a sve sa ciljem da se zgrnu poeni u domaćoj javnosti.

XS
SM
MD
LG