Linkovi

Održan 6. Montenegro Prajd, bez incidenata


Učesnici 6. Montengro Prajda u Podgorici (Foto: VOA/Peđa Milić)
Učesnici 6. Montengro Prajda u Podgorici (Foto: VOA/Peđa Milić)

Oko dvije stotine aktivista za prava LGBT osoba okupilo se u subotu u centru Podgorice na šestoj po redi Paradi ponosa održanoj pod sloganom «Ne ljubimo lance», poručujući da neće odustati od borbe za svoja prava.

Okupljeni aktivisti, koje je prisustvom podržao i vrh crnogorske policije, zatražili su od poslanika Skupštine Crne Gore da podrže zakon o istopolnim partnerstvima koji bi trebao da se nađe na dnevnom redu parlamenta.

"Ima onih koji nas mrze, tuku maltretiraju, psuju, ali nas nikad neće zaustaviti. U našim životima nema mjesta za stid, sram, strah, skrivanje i povlačenje u naša četiri zida", rekao je okupljenima Danijel Kalezić, predsjednik organizacije Kvir Montenegro koja je organizovala skup, i dodao:

"Vi ste pokazali da…ne postoji nijedan razlog da ne živimo slobodno".

Kalezić je rekao i očekuje da će se napadi na pripadnike LGBTIQ populacije ubuduće kvalifikovati kao krivično djelo, a ne kao prekršaj, što je do sada bio slučaj.

"Trenutno živimo u društvu koje nas tretira kao bolesne, nemoralne i pogrešne", ispričala je kroz suze Marija Jovanović, mlada aktivistkinja Kvir Montenegro. "Društvo nas primorava da sebe, svoju ljubav i svoje živote živimo u četiri zida…"

Jovanović je rekla da današnji skup nosi poruku da "nijedno ljudsko biće ne zaslužuje da živi u četiri zida i da ljubav ne postoji da bi živjela u četiri zida".

"Tu smo da pokažemo da smo ponosni na ono što jesmo i da smo hrabri", rekla je Jovanović. "Da svima… pokažemo da je ovo naša država, naši gradovi i ulice i da nikad nećemo odustati".

"Ja sam strejt osoba, ali sam došao da podržim prijatleje, djevojku i uopšte, ljude, Smatram da svi trebaju da imaju ista ljudska prava, da se borimo za jednakost i da ne treba da postoji diskriminacija", rekao je jedan od učesnika skupa Miloš Buljenković.

Šesta Parada ponosa protekla je bez incidenata, a veliki broj policajaca u uniformama i civilu obezbjeđivao je skup u gradskom centru, danas zatvorenom za prolaznike i automobile.

XS
SM
MD
LG