Linkovi

U Beogradu održana Parada ponosa


Beograd Parada ponosa
Beograd Parada ponosa

Prvi put pose 2010. godine učesnici Parade su uz neviđene mere bezbednosti prošetali ulicama glavnog grada Srbije.

Centar grada je bio gotovo pust, skup je obezbeđivalo nekoliko hiljada policajaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija, ali učesnici parade su mirno i u veseloj atmosferi prošetali od zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici do platoa ispred Skupštine Beograda.

Okupljanje učesnika parade je počelo u prepodnevnim časovima i po procenama u koloni je bilo nekoliko stotina ljudi. Uz lidere LGBT zajednice na skupu su bili i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ambasadori SAD i Nemačke, ministri Kori Udovički, Ivan Tasovac, Jadranka Joksimovic i šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, nekoliko poslanika Demokratske stranke, lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Sama šetnja dogovorenom trasom je trajala oko pola sata, a u pozadini skupa bilo je incidenata između policije i protivnika prajda oko Trga Slavija. Pripadnici žandarmerije pretukli su premijerovog brata Andreja Vučića i trojicu pripadnika obezbeđenja, kada je na Slaviji pokušao da prođe kroz policijski kordon.

Na Novom Beogradu 30-tak huligana je napalo zgradu TV B92 i tom prilikom su povređena dva policajca.

A na samom skupu ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da i u Americi ima različitih stavova po pitanju održavanja Prajda:

"Došao sam da podržim ljudska prava, u ovom slučaju LGBT prava. U svetu su ljudska prava veoma važna, sloboda govora, izražavanja, sloboda štampe i medija. Dakle, ja samo podržavam ljudska prava i posebno ovu grupu."

Šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je izjavila da i te kako ima smisla da se održava Parada ponosa, uprkos činjenici da je obezbeđuje više hiljada policajaca:

"Važno je da prošetamo, važno je i da pokažemo i damo sliku svetu da možemo na najbolji način – i Vlada, i njena policija, a i građani Srbije, da poštuju prava manjina, pravo na različitost."

Održavanje Parade ponosa je značajno jer Ustav i zakoni propisuju slobodu okupljanja i različitosti, a Beograd je pokazao da postoje različitosti i da ih prihvata, ocenio je potpredsednik DS-a Borisalav Stefanović:

"Uvak treba svaki građanin Srbije, u skladu sa Ustavom i zakonima bude uz manjinu. Naročito ako je ta manjina ugrožena, ili se tako oseća. Ova država mora apsolutno na svaki način da da pravo na različitost."

A po povratku iz Kladova, gde je obišao poplavljena područja, premijer Srbije Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare ocenio da je Srbija pokazala da su njeni građani pristojni ljudi, a da Ustav i zakon važe i to jednako za sve. Uz zahvalnost građanima Srbije i Beograda, Vučić je istakao da je održana Parada a da ni jedno staklo u gradu nije polomljeno, a da je prajd održan ne zbog EU, već zbog Ustava, zakona i poštovanja prava svih.

XS
SM
MD
LG