Linkovi

Druga parada ponosa u Prištini bez incidenata


Druga parada ponosa u Prištini bez incidenata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Druga parada ponosa u Prištini bez incidenata

U Prištini je u sredu održana druga parada ponosa na kojoj je učestvovalo nekoliko stotina građana i aktivista LGBTI zajednice sa Kosova i iz regiona. Incidenata nije bilo, a skup je obezbeđivala kosovska policija.

Ovogodišnja parada ponosa u Prištini je održana pod sloganom ,,U ime slobode’’. Noseći zastave u duginim bojama učesnici parade prošetali su glavnom prištinskom ulicom.

"Prošle godine smo izašli u ime ljubavi, jer sve je ovo za ljubav, sve vreme pružamo ljubav jedni drugima i borimo se za tu ljubav.Ovoga puta smo izašli u ime slobode I da sve LBGTI osobe budu deo ove parade. Srećan sam što je ovoga puta bilo mnogo više LGBTI osoba na paradi, nisu bili maskirani i sakriveni i to je osnaženje za zajednicu", rekao je jedan od organizatora Ljendi Mustafa.

Drugu paradu ponosa u Prištini podržali su i LGBTI aktivisti iz regiona.

,,Došlo je nas dvadesetak iz Beograda, iz Srbije da podržimo naše prijatelje u Prištini i na Kosovu. Meni je ovo drugi Priština prajd. Jako sam srećan što sam ovde, odlično je što je ulica otvorena za sve prolaznike i lepo je videti sve ove ljude koji ovako gde sve balkanske zemlje imaju isti problem, svi bijemo istu bitku i odlično je što se ljudi okupljaju i prepoznaju važnost borbe za ljudska prava ne samo LGBTI zajednice, već i za sve”, kazao je Marko Mihailović.

,,Danas sam došla ovde da podržim svoje gej prijatelje. Inače mi je fenomenalno ovde… Sloboda za naša prava, za sve nas’’ rekla je Lara Mirović, transrodna osoba iz Crne Gore.

Podršku pripadnicima LGBTI populacije danas su pružili i predstanici centralnih i lokalnih institucija, diplomatskog kora i civilnog društva.

"Ne mislim da niko u Prištini, ne samo u mom gradu, nego na Kosovu ne treba da živi u strahu zbog seksualne orijentacije i zato sam došao da podržim jedan od najvažnijih delova demokratije, a to su ljudska prava. Sve dok nemamo ljudska prava za sve i slobodu, svi ćemo biti zarobljeni", rekao je za Glas Amerike gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

"Mi smo danas ovde ispred kncelarije Ombudsmana, kako ja tako i još zamenika i drugih službenika da podržimo paradu ponosa i da posaljemo jednu poruku da su ljudska prava univerzalna, da svi imaju jednaka prava’’, kazala je za Glas Amerike Marija Radulović, zamenica kosovskog ombudsmana.

Nakon prve parade ponosa koja je u u Prištini održana prošle godine aktivisti LGBTI populacije dobili su preko društvenih mreža brojne pretnje i uvrede koje su u okviru izložbe maja ove godine predstavili javnosti. Paradu su obezbeđivali su pripadnici kosovske policije, a incidenata nije bilo.

XS
SM
MD
LG