Linkovi

CG: Peta parada ponosa protekla bez incidenata


First Gay Parade in Montenegro
First Gay Parade in Montenegro
Peta parada ponosa pod sloganom Čojstvom protiv nasilja održana je danas u glavnom crnogorskom gradu, čiji je centar ponovo bio zatvoren a stotine policajaca obezbjeđivalo prilaze skupu kome je prisustvovalo oko 300 osoba.
Organizatori parade, koja je protekla bez incidenata, saopštili su da je poruka ovogodišnjeg skupa da se ljudi vrate čojstvu, koje znači štititi drugoga od sebe, istovremeno pozivajući institucije da napade na LGBTIQ osobe više ne tretiraju kao obične tuče.
"Tema današnjeg Prajda je borba protiv nasilja, ne samo prema nama nego prema svim ljudima", rekao je Kalezić novinarima uoči početka skupa. "Trebalo bi da se vratimo tom čojstvu, koga su nam puna usta, ali ne i djela"
On je pozvao crnogorske institucije na hitnu implementaciju Strategije za poboljšanje uslova života LGBTIQ osoba i adekvatno procesuiranje napada na pripadnike ove populacije.

"Poruka prema institucijama je da adekvatno procesuiraju slučajeve nasilja iz mržnje, jer sada slučajeve nasilja nad nama procesuiraju kao obicne tuče", rekao je Kalezić. "Želimo iskrenu podrsku, a ne podršku motivisanu EU integracijama..."

20-godišnja Marija Jovanović, koja je došla da podrži skup, rekla je da "smo nasilan narod koji ima nasilnu komunikaciju i u kome je ukorijenjeno rješavanje problema nasiljem".

"Danas sam ti zato sto vjerujem da svi imaju pravo da budu slobodni, slobodno donose odluke i budu ono sto jesu", rekla je Jovanović. "Treba da se vratimo čojstvu kojeg svi imamo, i da zastitimo sve oko nas, uključujući prirodu, životinje i druge ljude, od nas samih".

Oko dvije stotine prisutnih prošetalo je centrom Podgorice, noseći transparente medju kojima i "Moj sin je gej", "Ponosna na kćerku lezbejku", "Homofobija nije porodična vrijednost" i zastave u duginim bojama.

XS
SM
MD
LG