Linkovi

Protestna šetnja umesto Parade ponosa


Grupa LGBT aktivista protestovala je u centru Beograda zbog zabrane Parade ponosa.

Nekoliko stotina uglavnom mladih ljudi, demonstriralo je oko ponoći u centru Beograda, ispred zgrade Skupštine Srbije, samo nekoliko sati nakon što je doneta odluka o zabrani subotnjeg skupa.

Demonstranti su krenuli od zgrade Vlade ka Narodnoj skupštini, kako bi, prema rečima organizatora, Prajd bio održan uprkos zabrani. Učesnike šetnje, koji su nosili veliku zastavu duginih boja, pratila je policija u opremi za razbijanje demstracija.

Učesnici protesta su se međusobno organizovali putem sms poruka i društvenih mreža, a kako su rekli ovim je za njih održana "Parada ponosa 2013." i počinju pripreme za održavanje parade sledeće godine. Šetnja je prošla bez incidenata.

Srpska policija je zabranila je održavanje svih javnih skupova u subotu u Beogradu - pa i najavljivanu Paradu ponosa. I dok premijer i ministar policije Ivica Dačić kaže da ova odluka nije kapituliranje pred huliganima, pitanje je kako će zabrana Prajda biti komentarisana u Briselu, odakle je stizala podrška Srbiji da ipak održi Paradu ponosa.

Parada ponosa neće biti održana sutra u Beogradu na osnovu procene Biroa za koordinaciju službi bezbednosti koji je danas zasedao nekoliko sati. Kako je novinarima, pre zasedanja Biroa rekao potpresednik Vlade i šef Biroa Aleksandar Vučić odluka o održavanju Prajda biće doneta na osnovu bezbednosne procene i u interesu građana.

Kao i prošle godine, odluka o neodržavanju Parade ponosa se čekala do poslednjeg momenta, iako su oko parka Manjež u centru Beograda, gde je trebalo da bude održana parada već bile postavljene jake jedinice policije.

A u Beograd je doputovala i švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson, koja je istakla da bi održavanje Parade ponosa pomoglo Srbiji na evropskom putu:

"Mislim da će biti veoma loš znak za srpsku vladu da ne odobri Paradu. Pitanja LGBT zajednice su u evropskim zemljama u poslednje vreme dobila na značaju. I definitivno će biti prepoznato kao loš znak ako se ne održi. Ja sam bila u zemljama koje imaju daleko težu situaciju od Srbije kad govorimo o LGBT populaciji, ali vlade u tim zemljama ipak dozvoljavaju paradu jer je to pitanje javnih sloboda."

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport ohrabrio je srpske vlasti da obezbede da se najavljena Parada ponosa održi u miru jer je to njihova ustavna obaveza i jer za to imaju kapaciteta:

"Ovo je prilika za Srbiju da se u pozadini pregovora o evropskom putu pošalje snažna poruka posvećenosti evropskim vrednostima. To je prilika da se pokaže nulta tolerancija prema onima koji ugrožavaju te vrednosti i slobode."

Kao i do sada održavanje Parade ponosa je podelilo javnost u Srbiji, a najglasnije protiv održavanja ovog skupa su bile desničarske organizacije, koje su za sutra zakazale nekoliko skupova u vreme održavanja Prajda. Protiv prajda je i DSS, u Novom Sadu su osvanuli plakati protiv Parade ponosa, a u Beogradu su se u centru gradu pojavili grafiti protiv ovog skupa.
XS
SM
MD
LG