Linkovi

Brnabić na Paradi ponosa: Srbija poštuje različitosti


Srpska premijerka Ana Brnabić zajedno sa Majorom Helenom, transrodnom penzionerkom Vojske Srbije.
Srpska premijerka Ana Brnabić zajedno sa Majorom Helenom, transrodnom penzionerkom Vojske Srbije.

U Beogradu je održana Parada ponosa - skup i šetnja su protekli bez incidenata, a ovogodišnjem gej prajdu prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Gotovo bez incidenata, u Beogradu je danas održana Parada ponosa pod nazivom "Za promene", a uz premijerku Srbije Anu Brnabić, u Paradi ponosa učestvuju i ministar rada, socijalne politike Zoran Đorđević, ministar državne uprave Branko Ružić, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Jake policijske snage raspoređene su u centru grada, gde je nekoliko ulica zatvoreno za saobraćaj, a od jutra, zbog održavanja Parade ponosa, centar Beograda nadleću policijski helikopteri.

Kako je pred početak šetnje izjavila Brnabić, Vlada će obezbediti poštovanje prava svih građana i dodala da su, osim LGBT zajednice, Romi, i osobe sa invaliditetom najugroženije grupe.

"Za prajd svuda u svetu su zatvorene ulice. I u Londonu je pola grada zatvoreno. Da li zbog broja ljudi koji je na prajdu, koji dolazi da podrži različitost i pravo na drugačije opredeljenje i drugačije mišljenje, ili je zbog bezbednosti. Meni je drago da je to sve bolje u Srbiji, verujem da će biti boje i sledeće godine. Ove godine je bilo mnogo bolje u medijima, nemamo te tenzije nedeljama i nedeljama pre prajda, nećemo imati tenzije nedeljama i nedeljama posle prajda."

Parada Ponosa završena je pozivom da se dođe i na sledeću paradu, iduće godine, uz očekivanje da će učesnika biti još više, a program bolji. Predstavnik Organizacionog odbora Goran Miletić je istakao da je Grad ove godine učinio jako puno i da je sve dobro funkcionisalo.

On je rekao da je Vlada Srbije takođe učinila neke stvari, ali i da su velika su očekivanje LGBT zajednice od države da se neke stvari promene koje su bitne za drugih 364 dana u godini.

"Danas po prvi put imamo najveći broj predstavnika Vlade i predstavnika Grada koji su ti sa nama. Verovatno će danas biti najveći broj učesnika koji smo imali do sada. Dakle sve je prilično dobro. Ono što je takođe važno je da je bezbednost drastično poboljšana - za razliku od 4.500 policajaca prošle godine, i mnogo više ranijih godina, ove godine je to drastično manje."

Pevačica Jelena Karleuša, koja je ove godine "kuma" Parade Ponosa, izjavila je da želi da govori od srca, da nije političar i da nije napisala nikakav govor:

"Smatram da je borba za ljudska prava moralna obaveza svakoga od nas, pogotovu javnih ličnosti, koje mogu da koriste svoje ime i slavu zarad onog što se zove ljubav, tolerancija, borba protiv mržnje, borba za jednakost, borba za ljudska prava."

Učesnicima parade obratio se i ambasador Amsterdam Prajda Hans Verhoven, koji je naglasio kao važno što je na paradi učestvovala i premijer-ka Ana Brnabić i čestitao na dobroj ogranizaciji. Ovogodišnja parada ponosa protekla je mirno, uz samo jedan manji incident, kada je kod hotela "Moskva" jedan mladić krenuo u susret povorci uzvikujući "Sodomiju u krivični zakonik", ali ga je Žandarmerija bez upotrebe sile privela u policijsku "maricu".

XS
SM
MD
LG