Linkovi

SAD čestitale organizatorima parade ponosa u Podgorici


Parada ponosa u podgorici
Parada ponosa u podgorici

Povorka ponosa koja je juče održana u Podgorici, ostaće upamćena po tome što na njoj nije zabilježen nijedan incident. Skup je obezbjeđivalo 1.800 policajaca.

Povodom uspješno organizovane Povorke ponosa, danas se oglasila i američka ambasada u Podgorici, koja je pohvalila podršku Vlade Crne Gore tom događaju.

Iz Ambasade su kazali da je Vlada podržala Paradu, prije i tokom njenog održavanja.

“Posebno pohvaljujemo djelovanje policije koja je demonstrirala profesionalizam u zaštiti učesnike parade i prevenciji nasilja. Uspjeh i mirni karakter ovogodišnjeg događaja pokazuje da raste broj građana Crne Gore posvećenih osnovnim vrijednostima ljudskih prava i poštovanju sugrađana bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet”, navodi se u saopštenju.

Povorka ponosa održana je bez ijednog slučaja narušavanja javnog reda i mira, a policija je privela 81 osobu, i od njih 16 oduzela opasne predmete.

Radi se uglavnom o maloljetnicima, a kod njih je pronađeno i oduzeto pet palica, dva takozvana Molotovljeva koktela, fantomke, maske, baklje, petarde, dimna bomba.

Zadovoljstvo zbog uspješno okončanog skupa, nije skrivao ni predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić.

On je, nakon završene Povorke ponosa koja je okupila oko 100 učesnika, kazao da je dolazak gradonačelnika Podgorice, Slavoljuba Stijepovića, lijepo iznenađenje, korak naprijed, pokazatelj da država staje iza ljudskih prava svojih građana.

“To je poruka svim građanima Podgorice da je ovaj grad otvoren i za nas i da nema potrebe da nas neko tuđe i maltretira samo zato što smo to što jesmo, a u suštini smo svi isti”, rekao je Kalezić.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, poručio je da je jasno da je država Crna Gora spremna da podrži Prajd, ne kao manifestaciju, već kao osnovno poštovanje ljudskih prava svih koji se osjećaju ugroženo po bilo kakvim osnovama.

“Ljudska prava se dobijaju rođenjem i tu nema dileme, niti polemike. Zato želimo da zaštitimo svakoga ko se osjeća ugroženim. Crna Gora je spremna da zaštiti svakoga ko se osjeća ugroženim, pa i i pripadnike LGBT populacije, rekao je on.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, čestitao je organizatorima Prajda na istrajnosti i hrabrosti.

“Ljudska prava su nedjeljiva, zbog toga je Parada događaj koji je namijenjen borbi za ljudska prava generalno. Borcima za individualna prava nije jednostavno. Izloženi su napadima, ali zato im treba odati priznanje za napore koje ulažu”, rekao je on.

Prema riječima Drobniča, ljudska prava su sastavni dio vladavine prava, a bez ostvarenja vladavine prava nema napretka na putu ka EU.

XS
SM
MD
LG