Linkovi

Osude zbog zabrane Parade ponosa


Već danas osude zbog zabrane Parade ponosa stižu iz zemlje i sveta – gotovo sve opozicione stranke su ocenile da je Vlada još jednom kapitulirala pred huliganima

Posle jučerašnjeg otkazivanja Parade ponosa iz Brisela, Vašingtona, međunarodnih institucija stižu izuzetno oštre reakcije sa porukom da su srpske vlasti propustile priliku da pokažu da su za poštovanje ljudskih prava i evropskih vrednosti.

Nakon što su srpske vlasti juče zabranile održavanje Parade ponosa, grupa LGBT aktivista održala je noćas protestnu šetnju u centru Beograda, koja je posle 45 minuta završena bez incidenata. Organizatori Prajda su tom prilikom najavili da će se žaliti Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer Vlada Srbije, kako smatraju, ne poštuje sopstvene zakone i Ustav.

Već danas osude zbog zabrane Parade ponosa stižu iz zemlje i sveta – gotovo sve opozicione stranke su ocenile da je Vlada još jednom kapitulirala pred huliganima. I iz Brisela, Vašingtona i pojedinih međunarodnih organizacija stižu oštre reakcije – Savet Evrope ocenio je da je treća uzastopna zabrana beogradskog Prajda za žaljenje, a kako je poručio šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport zabrana održavanja Prajda će se odraziti na godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije:

"Želim da naglasim neophodnost budućih koraka u pravcu istrage protiv onih koji su očigledno pretili nasiljem protiv parade koja je danas trebalo da bude održana. I preduzimanja neophodnih mera u pogledu jasnog kriminala koji je počinjen."

Izvestilac Evropskog parlamanta za Srbiju Jelko Kacin, koji je juče doputovao u Beograd sa željom da se priključi beogradskoj Paradi ponosa je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da je umesto zaklanjanja iza procena bezbednosnih službi trebalo raditi na promovisanju ljudskih sloboda i tolerancije. Kacin je podsetio i da je predsednik Tomislav Nikolić prošle godine izjavio da nikakvih izgovora za neodržavanje Parade 2013 ne sme biti:

"Ta zabrana parade ponosa deluje posebno ponižavajuće u svetlu tek otpočetog procesa pregleda, odnosno skrininga za poglavlje 23, koje se odnosi na vladavinu prava. Pravo na javno okupljanje nije omogućeno građanima Srbije i time Srbija nije prošla jedan izuzetno vidljiv test nezavisnosti institucija."

"Parada ponosa je test ljudskih prava i Srbija mora da štiti ljudska prava ukoliko želi da se pridruži Evropskoj uniji. Ni jedna vlada nema prava da kaže građanima koga će da vole", kazala je švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson.

Danas su se oglasili i pojedini predstavnici vlasti – potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je ocenio da huligani nisu pobedili državu, dok ministar za evrointegracije Branko Ružić smatra da zabrana Prajda neće uticati na evrointegracije Srbije.

A u centru Beograda danas vlada pomalo napeta atmosfera – pored važnih institucija u gradu su policajci pod punom opremom za razbijanje demonstracija. Policija zaustavlja legitimiše i pretresa građane, posebno one mlađe, a iz uprave beogradske policije ističu da je ovakva policijska situacija predviđena radi bezbednosti, zaštite života i prava svih građana Beograda.
XS
SM
MD
LG