Linkovi

Pred Nedelju i Paradu ponosa: Otvoren Prajd info centar


Arhiva - Učesnici Parade ponosa na ulicama Beograda, 18. septembra 2016.
Arhiva - Učesnici Parade ponosa na ulicama Beograda, 18. septembra 2016.

Pred Nedelju ponosa u okviru koje će 17. septembra biti održavana i beogradska Parada ponosa, u Beogradu je u utorak otvoren Prajd info centar, koji je zamišljen kao prvi javni prostor namenjen informisanju građana o događajima u vezi sa Nedeljom i Paradom ponosa.

Goran Miletić iz organizacionog odbora Prajda rekao je nakon svečanog otvaranja prostora koji se nalazi u centru grada u Ulici kralja Milana 8, da je otvaranje Prajd info centra istorijski događaj, "baš kao što je i Prajd pomerao granice".

Prostor je namenjen pripadnicima LGBT zajednice, građanima, kao i Nedelji ponosa koja će biti otvorena 11. septembra i tokom koje će biti više od 50 događaja, rekao je on. On je kazao da se nada da će slike nasilja i povređenih ljudi koje se nalaze na zidovima u prostoriji Info centra, predstavljati prošlost.

Dragoslava Barzut iz organizacije "Da se zna" rekla je da su, i pored očiglednih pomaka, diskriminacija i nasilje kojima je LGBT zajednica izložena svakog dana, na izuzetno visokom nivou.

"Od 1. avgusta prošle godine do 1. avgusta ove godine evidentirano je 79 slučajeva zločina iz mržnje i govora mržnje i nijedan nije dobio sudski epilog", rekla je ona.

LGBT zajednica mora još da se bori, rekla je ona i pozvala sve građane da se upoznaju sa istorijom njihove borbe i čuju priče nekih od pripadnika LGBT.

Anita Mitić iz organizacionog odbora Parade ponosa rekla je da otvaranjem Info centra, Parada postaje deo grada Beograda, kao jedan deo Srbije koji je tu vidljiv.

"Organizacija Parade ponosa ove godine teče u opuštenijoj atmosferi, sarađujemo s policijom, gradskim vlastima. Nadamo se da će bez ikakvih problema biti održana Parada 17. septembra", istakla je ona.

Otvaranju Centra prisustvovala je Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković, kao i predstavici delegacije EU u Srbiji i nekoliko stranih ambasada, javila je Beta.

XS
SM
MD
LG