Linkovi

CG: Parada ponosa održana bez incidenata


Parada ponosa u Podgorici (rtcg.me)
Parada ponosa u Podgorici (rtcg.me)

Ovogodišnja Parada ponosa, pod sloganom "Podrška - Porodična vrijednost", održana je danas u Podgorici. Uz nešto manje prisustvo policije, u odnosu na prethodne godine, Parada je završena bez incidenata.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmet Zenka, saopštio je da je društvo razvijeno onoliko koliko je razvijena i njegova svijest, poručujući da je "podrška porodice najbitnija".

Zenka je, uoči šetnje, čestitao organizatorima na istrajnosti, navodeći da je podrška potrebna svakom od nas. Kazao je i da učešće svih govori više od ijedne riječi.

"Podrška je najbitnija od porodice. Društvo je razvijeno koliko i njegova svijest. Niko od nas nije pozvan da sudi drugom", rekao je Zenka, navodeći da je važna dobra saradnja svih institucija.

Izvršni direktor NVO Kvir Montenegro, Danijel Kalezić, zatražio je na Prajdu podršku od onih do kojih im je najviše stalo - očeva, majki, braće, sestara, i rodbine.

"Od onih od kojih podršku dobijamo uvijek, ali ona izostaje u situacijama kada članovi naše porodice saznaju da smo mi gejevi ili lezbejke, biseksualne, trans, kvir osobe. Dajte nam podršku jer nam treba, zato što samo ako jesmo aut, samo ako saopštimo da jesmo to što jesmo, možemo imati pravi porodični odnos. Nijesmo drugačiji od drugih, isti smo kao ostali ljudi, uz malu razliku što volimo osobe istog ili oba pola, ili smo drugačijeg rodnog identiteta", rekao je Kalezić.

On je pozdravio sve porodice koje su danas na Prajdu, kao i majke LGBT osoba. Osim ministra Zenke, Paradi je prisustvovao i ministar kulture, Janko Ljumović, predstavnici civilnog sektora, diplomatskog kora, Vlade Crne Gore, kao i predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih.

Nakon obraćanja Zenke i Kalezića, povorka je krenula gradskim ulicama svo do bulevara Sv.Petra Cetinjskog. Na kraju šetnje, Kalezić se zahvalio učesnicima, ministrima Zenki i Ljumoviću, medijima i policiji koja je obezbjeđivala četvrtu Paradu ponosa.

Podršku organizatorima i pripadnicima LGBT populacije u Crnoj Gori pružila je i američka ambasada u Podgorici. Naime, na njihovom Tviter nalogu objavljeno je da je na Povorci ponosa i ambasadorka Margaret En Uehara.

Osim Uehara, na Prajdu su bili ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori, Ijan Viting, te šef Delegacije Evropske unije u Podgorici, Aivo Orav, kao I predstavnici političkih partija koji čine vladajuću koaliciju.

Iz policije su naglasili da je ove godine bilo angažovano manje policajaca na obezbjeđenju parade nego prethodne, ali da ih je bilo dovoljno da intervenišu u slučaju potrebe.

XS
SM
MD
LG