Linkovi

U Beogradu održana junska Parada ponosa


Junska parada ponosa održana je u subogtu u Beogradu, mirno i bez većih incidenata.

Učesnici skupa "Parade ponosa Srbija 2018" prošetali su se centrom grada, od Pionirskog parka, kruz Ulicu kralja Milana, preko Terazija, Trga Republike, do Studentskog parka, noseći zastave Srbije, zastave duginih boja i zastave posvećene transrodnim osobama. Nosili su transparentne "To što vidiš nije to što piše", "Nije ružna nijedna grupa samo ponašanje", "Nulta tolerancija za nasilje" i "Prevencija zločina iz mržnje"

Oni su uputili zahtev vlastima za donošenje zakona o istopolnim partnerstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju zaštitiu od virusa HIV-a i lečenje obolelih.

Skup su obezbeđivali pripadnici policije u opremi za razbijanje demonstracija, ali su ove godine bili manje prisutni i vidljivi nego u prethodnim slučajevima.

Predstavnik gej lezbejskog Infocentra Predrag Azdejković rekao je da ovaj paradu smatra protestom a ne uličnom žurkom jer nema previše stvari za proslavljanje.

"Od 2010. nemamo ni jedan zakon o LGBT populaciji a izmene zakona o matičnim knjigama transrodnim osoba donele su ono što su one već imale", rekao je Azdejković i dodao da su transrodne osobe i dalje pravno nevidljive, a da su pravo o unosu promene pola u matične knjige posle hiruške intervencije takve osobe imale i ranije.

Jedna od organizatora parade Helena Vuković rekla je da je srećna jer zbog parade nije blokiran grad: "To je ono što želimo, da nisu potrebne velike policijske snage za Prajd".

Na pitanje da li će se premijerka Ana Brnabić, koja je prva lezbejka na toj funkciji, pridružiti paradi, Vuković je rekla da to ne zna i da oni nikoga nisu znavli, jer "na prajd se ne zove, na prajd se dolazi".

Predstavnica organizatora Andjela Čeh na kraju zahvalila svima koji su došli i rekla da oni šetaju i umesto onih koji ne smeju da dodju, kao i da pojedinačno pripadnici LGBT zajednice ne mogu ništa, a zajedno mogu mnogo.

U Studentskom parku došlo je do manjeg incidenta kada je jedna žena upala medju učesnike parade i poručila im da "nisu normalni", javila je Beta, a prenose mediji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG