Linkovi

Borelj: Vreme je za dogovor Kosova i Srbije


Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost (Foto: Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS)
Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost (Foto: Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS)

Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, objavio je da je došlo vreme da Kosovo i Srbija postignu dogovor u vezi sa Aneksom o primeni sporazuma EU o putu normalizacije odnosa dve strane.

Da jasno kažu kako će ga sprovesti i da njihovi lideri iskažu hrabrost i odgovornost”, objavio je Borelj u blogu na internet sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine nema članstva u EU”, poručio je visoki zvaničnik Evropske unije – istakavši da dijalog treba posmatrati u širem geopolitičkom kontekstu.

Agresivni ruski rat protiv Ukrajine promenio je ugao sagledavanja. Dijalog se više ne odnosi samo na Kosovo i Srbiju. Potrebno je posmatrati ga u širem kontekstu i odlučujućem trenutku u evropskoj istoriji“, ukazao je šef diplomatije Evropske unije.

On je podsetio da je Zapadni Balkan deo Evrope – napomenivši da ne može biti ulog koji će ruski predsednik Vladimir Putin koristiti u, kako ih je označio, njegovim imperijalističkim snovima.

Glavna tema sastanka biće Aneks o primeni sporazuma koji će doprineti dalekosežnoj normalizaciji odnosa i suštinskoj normalizaciji života ljudi u regionu, kao i otvaranjem puta Srbije i Kosova ka članstvu u EU”, rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Srbija i Kosovo normalizuju odnose kako bi se priključuli Evropskoj uniji – i da za to ne postoji zaobilazni put.

Kako je ukazao, dijalog dve strane predstavlja centralni deo njegovog mandata.

Niko nije rekao da će tako važan zadatak, kao što je posredovanje u sporazumu o normalizaciji, biti lak. Bilo je uspona i padova i prečesto su se pitanja, koja su delovala, mala i tehnička, postajala veoma osetljiva i politička - sa potencijalom da prerastu u nasilje“, naveo je Borelj.

Podsetio je da su se vreme i energija, umesto na napredovanje u normalizaciji odnosa kako bi se ostvarila bolja budućnost i bezbedniji Evropa i region, trošili na rešavanje kriza, barikada i pretnje nasiljem tokom 2022.

Nije bilo lako smiriti situaciju i izbeći potpuni sukob, ali smo uspeli. Začarani krug kriza na ivici eskalacije ili čak nasilja morao je biti prekinut”, naveo je Borelj.

Podsetio je da je septembra 2022. Kosovskom i srpskom pregovaraču ponuđen, kako ga je označio, smeo predlog, od kog se očekuje da okonča period rešavanja kriza i preusmeri pažnju na normalizaciju i pomirenje.

To će celom regionu pomoći da znatno iskorači ka Evropi”, rekao je Borelj.

Naveo je i da Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, o kom su se Vučić i Kurti saglasili na sastanku u Briselu 27. februara, predstavlja važan korak napred, ali da, kako je ukazao, još nije gotova stvar.

Zato je vreme da se usredsredimo na širu sliku i da ne dozvolimo da se još jedna mogućnost za to zatvori pred građanima regiona - kao što je to bio slučaj nekoliko puta u nedavnoj istoriji”, rekao je evropski zvaničnik.

Borelj je naveo da je Zapadni jedan od njegovih prioriteta kada je preuzeo funkciju visokog predstavnika EU. Ukazao je da će nastaviti da radi na ostvarivanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Prihvatljivom za članice Unije i usklađenom sa međunarodnim pravom, evropskim zakonodavstvom – koji će doprineti regionalnoj stabilnosti. Sporazum koji je sada predložen – važan je korak ka tom cilju”, napisao je Borelj.

Kreću li Srbija i Kosovo putem normalizacije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:09 0:00

Sada je vreme da lideri Kosova, Srbije i celog Zapadnog Balkana pokažu hrabrost i zajedničku odgovornost za uspeh procesa pridruživanja regiona EU. Njihov zadatak je da građanima pruže kvalitet života koji donosi članstvo u Evropskoj uniji”, zaključio je u blogu Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Nova runda dijaloga Kosova i Srbije biće održana 18. marta u Ohridu gde će, uz posredovanje visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja, razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Evropska unija je najavila da će sastanak biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o implementaciji EU sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG