Linkovi

Lajčak o daljoj implementaciji, Vučić tvrdi da Kurti neće formirati ZSO


Sastanak lidera Srbije i Kosova uz posredovanje zvaničnika EU
Sastanak lidera Srbije i Kosova uz posredovanje zvaničnika EU

BRISEL - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je razgovarao sa američkim specijalim predstavnikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, posle sastanaka sa srpskim i kosovskim zvaničnicima u Briselu.

"Eskobar i ja smo seli da iskordiniramo korake za naredni sastanak. Saglasili smo se da je važno dogovoriti načine implementacije, kao i primeniti sve postojeće obaveze iz dosadašnjeg dijaloga", napisao je Lajčak.

Evropski diplomata je na Tviteru objavio i da se sastao sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem, posle susreta na najvišem nivou u Briselu, i da su razgovarali o načinima implementacije.

"Istakao sam značaj aneksa o implementaciji koji garantuje da će sve što je dogovoreno biti i primenjeno", napisao je Lajčak.

Evropski diplomata bi, prema najavama predsednika Srbije, trebalo uskoro da poseti Beograd i Prištinu i govori o implementaciji evropskog predloga.

U ponedeljak su se u Briselu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, uz posredovanje Lajčaka i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

Borelj je posle sastanaka rekao da su se dve strane usaglasile sa evropskim predlogom za rešenje kosovskog pitanja i da sada treba dogovoriti njegovu primenu, što će biti tema budućih razgovora.

Sastancima je prisustvovao i Gabrijel Eskobar, koji je na svom brifingu za novinare dan nakon susreta, rekao da se očekuje da Srbija i Kosovo primene ono oko čega su se usaglasili.

Predstavnici Srbije i Kosova u Briselu ništa nisu potpisali, niti je poznato šta će biti sa ranije preuzetim obavezama iz Briselskog sporzuma, poput formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za RTS rekao da je "gotovo siguran da Priština neće skoro formirati ZSO", odnosno da se u narednih šest meseci to neće desiti.

"Kada jednom budu formirali ZSO, na nama je da sednemo i razgovaramo o svim ovim drugim stvarima".

On je dodao da je znao da kosovski premijer Aljbin Kurti neće hteti da pristane na formiranje ZSO, ali da je Srbija spemna da radi na primeni mogih stvari iz evropskog predloga.

Vučić je ukazao da je Srbija predlog sporazuma odgovorila "non-pejperom" i da će to ući u istoriju "da se zna protiv čega smo bili i šta smo predlagali", a potom nam je plan vraćen uz kozmetičke izmene i poruku "ili uzimate ili ne uzimate", prenosi FoNet.

Predsednik Srbije je poručio da je Srbija spremna da radi na primeni mnogih stvari iz predloga sporazuma, ali ne i da razgovara o međusobnom priznanju i ulasku Kosova u članstvo UN, na šta nikada neće pristati.

Na pitanje kakve su šanse da se nešto promeni u francusko-nemačkom planu, Vučić je rekao: "Nikakve".

Fon der Lajen sa Vučićem o EU i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen o dijalogu Beograda i Prištine i da Srbija ostaje privržena razgovorima pod pokroviteljstvom EU i pronalaženju kompromisnog rešenja za normalizaciju odnosa, uz jasno navedena ograničenja, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je u telefonskom razgovoru naglasio odlučnost Srbije da nastavi sa reformskim procesima u cilju boljeg života svih građana i dostizanja statusa punopravnog člana u EU.

Fon der Lajen kazala je da je budućnost Srbije u EU i pozvala na preduzimanje daljih važnih koraka na tom putu.

Vučić je izrazio zahvalnost Evropskoj komisiji na pomoći i podršci u razvoju i modernizaciji energetske i transportne infrastrukture u Srbiji, kao i na ličnoj posvećenosti koju predsednica Evropske komisije pruža evropskom putu Srbije.

XS
SM
MD
LG