Linkovi

Kurti spreman za Sporazum o normalizaciji, Vučić kaže da neće da potpiše kapitulaciju


Lajčak sa Osmani u Prištini
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Lajčak sa Osmani i Kurtijem u Prištini

Premijer Kosova Ajbin Kurti poručio je da je spreman da potpiše Sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Kurti je taj stav izneo u kosovskoj prestonici, tokom razgovora sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.

Vučić: Stav Srbije je da ne uvodi sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je stav Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji.

"Srbija je zauzela taj stav, koji je težak, ali je uspela da ga sačuva", rekao je Vučić gostujući na televiziji Hepi.

Predsednik Srbije ukazao je da se Srbija suočava sa, kako je rekao, dva problema.

"Jedan je Kosovo i Metohija, drugi odnos prema sukobu u Ukrajini. I jedno i drugo je naš izbor i moramo da se borimo", rekao je Vučić - napomenuvši da je zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost donošene kada se odlučivalo o sankcijama Rusiji lično pisao.

"Zbog svega što se Srbiji dešavalo i po pitanju sankcija i po pitanju kršenja teritorijalnog integriteta, posebno od onih koji su sada najveći njegovi zagovornici, Srbija je zauzela taj stav, koji je težak, ali je uspela da ga sačuva", zaključio je predsednik Srbije.

Srbija se nije usaglasila sa poslednjim, desetim, paketom sankcija koje je Evropska unija u sredu uvela protiv Rusije.

Sa tom odlukom usaglasile su se države kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina, zemlje Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu Island, Lihtenštajn i Norveška i članice Evropskog ekonomskog prostora.

U saopštenju Vlade Kosova ukazano je da je premijer Kurti izrazio očekivanje da će Evropska unija, tokom narednog susreta, raditi okončanju procesa Sporazumom za normalizaciju.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Beogradu poručio da, kako se izrazio, neće potpisati kapitulaciju Srbije.

Vučić je potvrdio dolazak specijalnog izaslanika EU u Beograd u ponedeljak 13. marta i da će u prestonici Srbije boraviti do srede.

"Videćete jedan sastanak od 30 minuta, ali ću dva dana provesti sa njim u radu i pokušaju da pronađemo kakav takav put u napretku za normalizaciju", rekao je Srbije tokom gostovanja na televiziji Hepi.

Vučić je ponovio tvrdnje da je, kako se izrazio, kosovski premijer odlučan da ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

"Da mu je to lako, govori odluka o ukidanju viznog režima EU za građane takozvanog Kosova. Trenutak u kom se to dešava govori da nisu spremni da izvrše pritisak na Kurtija, već ga ohrabruju da ne ispunjava obaveze", rekao je Vučić.

Inače, ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su u Stokholmu stav, u takozvanom prvom čitanju, o bezviznom putovanju za građane - nosioce kosvskih pasoša.

Nova runda dijaloga u Ohridu

Ranije tokom dana potvrđeno je da će nova runda dijaloga Kosova i Srbije biti održana 18. marta u Ohridu gde će, uz posredovanje visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja, ponovo razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Iz Evropske unije u četvrtak je saopšteno da su Vučić i Kurti potvrdili učešće na sastanku koji je sazvao Borelj.

"Visoki predstavnik i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak će imati odvojene sastanke sa liderima, posle čega će biti održan zajednički trilateralni sastanak. Sastanak će biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o implementaciji EU sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije", saopštio je portparol Peter Stano.

U istom danu Lajčak je o nastavku dijaloga u Prištini razgovarao sa Kurtijom i predsednicom Vjosom Osmani.

Posle susreta sa premijerom Kosova ocenio je da je " sastanak o implementaciji evropskog plana" bio "konstruktivan, važan i veoma plodonosan", prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Lajčak je naveo da je svrha njegove dvodnevne posete Prištini da čuje stav Kosova oko evropskog predloga kako bi se povukao naredni korak ka finalizaciji sporazuma.

''Nadamo se da ćemo imati dokument o kome će se strane dogovoriti 18. marta na Ohridu. Za sada je nemoguće reći više'', rekao je on novinarima u Prištini.

Dodao je da je EU fokusirana na plan implementacije evropskog predloga, te da je naredni korak njegova formalizacija.

"O tome ćemo razgovarati na Ohridu, ali cilj je da se finalizuje mapa puta za implementaciju", naglasio je on. Lajčak je rekao i da je u ovoj fazi neophodno znati korake i rokove koji se tiču implementacije.

''U suprotnom, [evropski predlog] će biti samo politički obavezujući dokument, ali ne i zvanično obavezujući'', rekao je Lajčak, prenosi RSE.

U saopštenju iz kabineta posle susreta navodi se da su Osmani i Lajčak razgovarali su o “najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga sa Srbijom”. Osmani je, kako se navodi, ponovila da "Republika Kosovo ostaje posvećena procesu koji doprinosi dugoročnom miru, bezbednosti i održivom prosperitetu u regionu".

Takođe je istakla “da aneks implementacije osnovnog sporazuma, dogovorenog u Briselu, treba da bude u duhu principa usvojenih u Skupštini Kosova, odnosno nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti države Kosovo".

"Predsednica Kosova je rekla da Kosovo ostaje konstruktivna strana u procesu dijaloga i koordinisano sa svojim partnerima, ona je ponovila da konačnu reč o sporazumu treba da da Skupština Kosova u skladu sa ustavnim procedurama", navodi se u saopštenju.

Predsednica Kosova je “takođe pozdravila današnju odluku Saveta Evropske unije, kojim je jednoglasno odobreno pravo građana Kosova da putuju u zemlje Šengena bez viza”.

Novinarskim ekipama je nezvanično rečeno da će Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem razgovarati sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Kako je saopšteno iz EU, nakon posete Kosovu, Lajčak će 13. i 14. marta posetiti i Beograd, preneo je ranije Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ova poseta Lajčaka Prištini i Beogradu dolazi nakon što su se premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 27. februara usaglasili oko prihvatanja predloga EU za normalizaciju odnosa.

Kurti je 8. marta rekao kako se pripreme za sastanak na Ohridu nastavljaju.

"Videćemo kako možemo da usaglašenom evropskom predlogu priložimo pravi plan implementacije koji treba da karakteriše inkluzivnost i efikasnost", rekao je on.

Predlog EU 27. februara u Briselu nije potpisan iako su se dve strane usaglasile oko njegovog teksta.

Kosovski premijer Kurti je izjavio da je bio spreman da ga potpiše ali da to nije želela srpska strana.

Iz EU je 2. marta saopšteno da, nakon što su se dve strane usaglasile oko predloga, nije potrebna nikakva dalja diskusija, te da je taj dokument sada "postao Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".

Navedeno da će Lajčak kroz posete Kosovu i Srbiji pomoći stranama da finalizuju razgovore o izradi mape puta za implementacije evropskog predloga.

EU, takođe, očekuje do sednice Evropskog saveta 23. i 24. marta izveštaj da li su se Beograd i Priština dogovorili oko implementacije predloga za normalizaciju odnosa.

Evropski predlog, koji ima podršku zapadnih zemalja, sastoji se od jedanaest tačaka i ima za cilj da reši nesuglasice između dve strane.

U njemu se međusobno priznanje ne pominje eksplicitno ali se u članu dva navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet, pravo na samoopredeljenje, zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju.

Predviđen je poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, garancije za Srpsku pravoslavnu crkvu, te priznavanje državih simbola, carinskih pečata, registarskih tablica, diploma, podseća RSE.

XS
SM
MD
LG