Linkovi

Vučić posle susreta sa Eskobarom: Akcenat na primeni dosadašnjih sporazuma


Vučić i Eskobar u Predsedništvu Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Vučić i Eskobar u Predsedništvu Srbije

Američki diplomata Gabrijel Eskobar i predsednik Srbije Aleksandar Vučić održali su sastanak u zdanju Predsedništva.

SAD od Kosova i Srbije očekuju da pokažu posvećenost miru

Sjedinjene Države saopštile su da od strana tokom predstojećih razgovora u Ohridu očekuju da pokažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona.

Taj stav Stejt department saopštio je na upit Glasa Amerike uoči nove runde dijaloga Kosova i Srbije 18. marta u Severnoj Makedoniji.

Kako je ranije najavila Evropska unija – susret lidera Kosova i Srbije Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića usredsređen je na finalizaciju Aneksa o primeni sporazuma Evropske unije o putu normalizacije odnosa dve strane.

Sjedinjene Države su u odgovoru Glasu Amerike podsetile da u potpunosti podržavaju dijalog uz posredovanje Evropske unije.

Ohrabrujemo strane da nastave konstruktivan i fleksibiln angažman dok se kreću ka punoj primeni tog predloga“, naveo je portparol Stejt departmenta.

Susret u Ohridu održava se nakon nove runde šatl diplomatije međunarodnih diplomatskih predstavnika u Prištini i Beogradu.

Eskobar se nije oglašavao o detaljima susreta - dok je predsednik Srbije naveo da je sa američkim diplomatom imao otvoren i korektan razgovor.

"Verujem u dalje unapređenje odnosa između Srbije i SAD", objavio je Vučić na društvenoj mreži Instagram.

Predsedništvo Srbije saopštilo je da su dvojica zvaničnika razgovarala o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i mogućnostima za pronalaženje kompromisnih i održivih rešenja u dijalogu koji se vodi uz posredstvo EU.

"Tokom susreta sa Eskobarom Vučić je ponovio nepromenjenu poziciju Srbije u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regionu i rešavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, sa akcentom na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma i očuvanju državnih i nacionalnih interesa Srbije", ističe se još u saopštenju.

Takođe, navodi se i da se Vučić zahvalio Sjedinjenim Državama na podršci koju pružaju dijalogu, kao i na angažmanu kada je reč o bezbednosti i zaštiti srpskog naroda na Kosovu, kao i formiranju Zajednice opština.

Američki diplomata je doputovao u region uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Ohridu 18. marta, a kako je objavio Stejt department Eskobar dolazi kako bi podržao proces dijaloga Beograda i Prištine.

Posle razgovora sa Vučićem, američki diplomata se sastao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Šatl diplomatija uoči ohridskog susreta

Američki diplomata, koji je veoma aktivan u dijalogu Beograda i Prištine, dolazi u Srbiju posle specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i uoči susreta predsednika Srbije i premijera Kosova u Ohridu 18. marta.

Dvojica lidera pregovaraju o primeni evropskog predloga za rešavanje pitanja Kosova, koji nosi zvaničan naziv Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je ranije izjavio da je bio spreman da potpiše sporazum tokom susreta sa Vučićem 27. februara u Briselu, dok je Vučić rekao da neće da potpiše kapitulaciju.

Lajčak: Normalizacija, ne kapitulacija

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je u intervjuu za RTS, posle sastanka sa Vučićem, poručio da evropski predlog govori o normalizaciji odnosa, a ne kapitulaciji.

Lajčak se osvrnuo i na to da dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština nije ispunjen od strane Prištine već 10 godina, ali kaže da će "ovog puta biti".

Brnabić sa Eskobarom: Cilj očuvanje mira i stabilnosti

"Cilj Srbije je očuvanje mira i stabilnosti i jačanje saradnje u regionu, uz posvećenost dijalogu Beograda i Prištine i rešavanju otvorenih pitanja", poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić u razgovoru sa američkim diplomatom Gabrijelom Eskobarom, saopštila je Vlada Srbije.

Eskobar u Srbiji boravi posle specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka - uoči susreta predsednika Srbije i premijera Kosova u Ohridu 18. marta.

Brnabić je, kako se navodi u saopštenju, istakla značaj potpune primene do sada potpisanih sporazuma između Srbije i Kosova, pre svega Briselskog sporazuma, kao i značaj formiranja Zajednice srpskih opština.

"Premijerka Brnabić zahvalila je Eskobaru na podršci SAD u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, kao i na podršci koju pružaju formiranju Zajednice srpskih opština", navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i da su teme razgovora dvoje zvaničnika bile saradnja Sjedinjenih Država i Srbije i njeno unapređenje.

"Nećemo imati dogovor bez Zajednice srpskih opština", poručio je Lajčak i dodao da se nije odustalo od primene Briselskog sporazuma.

On je u Prištini predložio 15 modela za formiranje ZSO.

Slovački diplomata je podsetio da su se obe strane usaglasile sa tekstom evropskog predloga i da se taj tekst neće menjati, ali da se razgovara o implemetaciji. Za Srbiju je sporna tačka predloga koja govori o članstvu u međunarodnim organizacijama.

"Ako Priština kaže ne želimo ZSO, a Beograd kaže da ne želi prijem Kosova u UN, onda nemamo dogovor, ali ja ne verujem da to može da se desi", kazao je Lajčak.

Na pitanje da li normalizacija odnosa znači i priznanje, Lajčak je rekao da "o tome treba da se dogovore Srbija i Kosovo".

Ambasador SAD na Kosovu: Nema boljeg predloga od evropskog

Ambasador SAD Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije donosi realne, praktične, političke i ekonomske koristi, javlja Radio Slobodna Evropa.

On je podsetio da su strane prihvatile ovaj predlog, te dodao da će se o njegovoj primeni razgovarati tokom vikenda.

"Moram da budem jasan, SAD veruju da u ovom trenutku nema boljeg dogovora. Ovo je važan korak napred", rekao je Hovenijer.

Dodao je da sada fokus treba da bude na "uspešnoj i efektivnoj implementaciji" predloga za normalizaciju odnosa.

XS
SM
MD
LG