Linkovi

Kurti optimista pred susret sa Vučićem u Ohridu, predsednica Kosova ne očekuje mnogo


ARHIVA - Aljbin Kurti
ARHIVA - Aljbin Kurti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti imaju različita očekivanja od predstojećeg sastanka u Ohridu na kojem će se 18. marta premijer Kosova sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vjosa Osmani od tog sastanka ne očekuje mnogo, dok je s druge strane Aljbin Kurti - optimista.

Predsednica Kosova izjavila je da ne očekuje mnogo od Srbije na sastanku koji će biti održan 18. marta u Ohridu jer, kako je navela, “Srbija do sada nije dala nikakav doprinos u cilju postizanja dogovora, stabilnosti i mira u regionu”.

„Naša očekivanja su da će to, naravno, biti sastanak na kojem će se Kosovo više angažovati, gde će svojim komentarima, svojim predlozima, doprineti miru u regionu. Predsednik Srbije daje signale da se nisu promenili i da ne nameravaju da se menjaju, njihov jedini doprinos procesu je opstrukcija i to nije novost, tako je u ovih 12 godina dijaloga”, rekla je Osmani.

Govoreći o sporazumima koji su postignuti u procesu dijaloga Kosova i Srbije ona je rekla da Srbija većinu tih sporazuma do sada nije sprovela.

„Do sada više od polovinu sporazuma Srbija nije sprovela. Nemamo velika očekivanja od Srbije, nadam se da će se međunarodna zajednica fokusirati na pritisak na Srbiju kako bi uverila Srbiju da je 18. mart u Ohridu važan zamah u procesu dijaloga koji će rešiti mnoga pitanja koja će zatim utrti put do međusobnog priznavanja“, rekla je Osmani.

Povodom sastanka u Ohridu okupljenim novinarima obratio se, posle učešća na konferenciji “Nedelja žena 2023.”, i premijer Kosova Aljbin Kurti. On je za razliku od predsednice Kosova Vjose Osmani izrazio optimizam povodom predstojećeg sastanka u Ohridu.

„O planu implementacije treba da se razgovara u Ohridu, a možda i ne samo u Ohridu. Optimista sam, ali sad da li će uspeti ili ne, dobro znate da to ne zavisi samo od mene. Ponudio sam da potpišem sporazum 27. februara. Ako je i bilo neuspeha, to nikada nije bila moja krivica, jer sam bio posvećen, konstruktivan i kreativan“, rekao je Kurti.

Kurti očekuje da će na predstojećem sastanku biti reči o izradi mape puta za implementaciju evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

„Dogovorili smo evropski predlog, sa francusko-nemačkom inicijativom i pet rečenica je u preambuli, ima ukupno 11 članova, hajde da razgovaramo o planu implementacije. Znam da se Srbija mnogo zalagala za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, ali želim da se osvrnem na ono o čemu smo se dogovorili i što ste svi mogli da pročitate. Plan implementacije treba da se pregovara u Ohridu, a možda i ne samo u Ohridu“, rekao je Kurti.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji posle posete Kosovu boravi u Srbiji, izjavio je da neće biti dogovora između dve strane ako se ne formira Zajednica srpskih opština. On je napomenuo da je cilj sastanka u Ohridu da se postigne dogovor o ispunjavanju sporazuma koji su do sada postignuti.

XS
SM
MD
LG