Linkovi

Eskobar: Očekujemo da Srbija i Kosovo primene ono što su prihvatili u Briselu


Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar tokom intervjua za Glas Amerike, 20. januar 2023.
Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar tokom intervjua za Glas Amerike, 20. januar 2023.

BRISEL - Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je prisustvovao sastancima lidera Srbije i Kosova i zvaničnika EU u Briselu, potvrdio je da su se lideri saglasili da krenu napred u dijalogu u skladu sa evropskim predlogom. Ali, upozorava da tek predstoji „težak rad na implementaciji“ onoga sa čime su se dve strane saglasile.

SAD: U Briselu postignut iskorak, predstoji težak rad

Sjedinjene Države saopštile su da pozdravljaju razgovore lidera Srbije i Kosova u dijalogu koji podržava Evropska unija.

"Sporazum o implementacionom aneksu je od suštinskog značaja za normalizaciju u skladu sa predlogom Evropske unije. Napredak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom i dalje je ključan za izgradnju budućnosti Kosova kao suverene, multietničke i nezavisne države, integrisane u evroatlantske strukture", navodi se u saopštenju portparola Stejt depatmenta Neda Prajsa.

Ukazano je da je sastanak u Briselu, koji je održan u ponedeljak, bio korak napred - ali da učesnicima u procesu tek predstoji težak rad.

Američki diplomata je, na onlajn brifingu za novinare, rekao da SAD veruju da su ovoga puta dve strane ozbiljne u nameri da sprovedu dogovoreno i ponovio da evropski predlog nije o međusobnom priznanju, već normalizaciji odnosa.

Lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastali su se u Briselu, uz posredovanje visokih zvaničnika EU, kako bi diskutovali o evropskom predlogu za rešavanje pitanja Kosova. Vučić i Kurti su se usmeno saglasili da su spremni da nastave dijalog u skladu sa ovim predlogom, i uz ispunjavanje ranije preuzetih obaveza, ali u Briselu ništa nije potpisano, niti je bilo šta konkretno dogovoreno.

U konsultaciji sa evropskim partnerima, lideri Srbije i Kosova su se saglasili da krenu napred u skladu sa evropskim predlogom. To podržavamo i ako znamo da je jako važan korak, ostaje težak rad na implementaciji, dogovoru oko aneksa implementacije. Tu takođe želimo da vidimo napredak obe strane“, kaže Eskobar.

Ali, nije odgovorio konkretno na pitanje koje bi prepreke mogle da se jave u daljem procesu primene dogovorenog.

„Ima i administrativnih i političkih. Ne želim unapred da govorim o budućim diskusijama, ali bazični sporazum sa kojim su se dve strane usaglasile daje smernice za implementaciju i normalizaciju odnosa. Iskreno, ima prepreka, ali ima i prilika i nadam se da ćemo naći mehanizam da primenimo sve – uključujući i Zajednicu srpskih opština, kao i da će se prevazići pređašnje poteškoće oko tablica, diploma, ličnih dokumenata.“

Američki diplomata je ponovio dobro poznatu poziciju SAD da Zajednica srpskih opština, koju kosovski premijer Aljbin Kurti odbija da formira, mora biti osnovana jer je reč o ranije preuzetoj, pravno obavezujućoj stavki iz Briselskog sporazuma.

Očekujemo da bude formirana i kako bi sve ovo išlo napred, mora biti formirana…Pitanje je koliko će brzo vlada Kosova to brzo uraditi? Mislim da je prihvatanjem ovog bazičnog sporazuma od juče, vlada Kosova shvatila da to mora da se završi. Ne bih da govorim o rokovima. Ali, diskusija o implementaciji treba da počne odmah“.

Eskobar veruje da su lideri Srbije i Kosova ovoga puta ozbiljni u nameri da primene ono oko čega su se usaglasili – uprkos tome što i dalje postoje nesuglasice oko suštinskih pitanja - kao što je status Kosova.

„Veoma se tome nadam i naša očekivanja su velika od ovog sporazuma. I mislim da nije novost samo to koliko su ozbiljne dve vlade, već i koliko su ozbiljni naši evropski partneri u nameri da to realizuju u jednoj od najvećih kriza u Evropi od Drugog svetskog rata. Verujem da su se stvorili uslovi da se primeni dogovoreno, a kada se to desi, otvaraju se mnoge prilike za Srbiju i Kosovo i transatlantsku zajednicu, kakve nismo videli u proteklih 30 godina“.

Američki specijalni izaslanik dodaje da je pozicija SAD da su obe strane u ovaj proces ušle dobrovoljno i da neće biti potrebe za štapom, već samo za šargarepom kako bi učesnici dijaloga ohrabrili da idu napred.

"Moguće mešanje Rusije u izbore u Crnoj Gori"

Specijalni predstavnik SAD je komentarisao i novonastalu situaciju u Crnoj Gori, gde su se izborom sudija Ustavnog suda, stekli uslovi za organizovanje predsedničkih i parlamentarnih izbora.

U vezi sa tim, Eskobar je potvrdno odgovorio na pitanje da li očekuje mešanje stranih faktora u izbore.

„Mislim da će Rusija probati da ubaci neke narative kako bi stvorila tenzije između etničkih grupa u kampanji, preko svojih kanala dezinformacija i proksija. Ali, verujem da su ljudi u Crnoj Gori razumni i pametni da to prepoznaju. Verujem da postoje institucije u Crnoj Gori koje mogu da zahtevaju transparentnost u kampanji i druge zaštite. Na kraju, SAD vide Crnu Goru kao važnog NATO saveznika i nadamo se da će ostati posvećena članstvu u EU, u NATO-u i borbi protiv korupcije“.

XS
SM
MD
LG