Linkovi

Vučić sa ambasadorima SAD i Velike Britanije o dijalogu u Briselu


Ambasador SAD Kristofer Hil na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Ambasador SAD Kristofer Hil na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom sa kojim je razgovarao o dijalogu, formiranju Zajednice srpskih opština, i predstojećem Samitu za demokratiju čiji je domaćin američki predsednik, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije.

"Obavestio sam ambasadora Hila o poslednjoj rundi razgovora u Briselu. Saglasili smo se da je hitno formiranje Zajednice srpskih opština od prioritetnog značaja, ali i da je potrebno još mnogo napora, rada i razgovora kako bi se rešili nagomilani problemi u svakodnevnom životu građana na Kosovu i Metohiji", napisao je Vučić.

Vučić je preneo da je zahvalio predsedniku SAD Džou Bajdenu na pozivu na predstojeći Samit za demokratiju, koji će se održati u onlajn formatu u martu.

"Razmenili smo mišljenja i o planovima Srbije u pogledu diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, ali i o brojnim drugim pitanjima od obostranog interesa", navodi se na Instagram nalogu predsednika Srbije.

Predstavnici Srbije i Kosova sastali su se 27. februara u Briselu i dali usmenu saglasnost da se nastave pregovori u skladu sa evropskim predlogom, iako je potrebno dogovoriti plan primene tog predloga. Ostala je nedovršena i priča o formiranju Zajednice srpskih opština.

Sastancima je prisustvovao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji je takođe rekao da se očekuje da Srbija i Kosovo rade na primeni predloga koji su prihvatili u Briselu.

Vučić sa ambasadorkom Velike Britanije

Vučić je razgovarao i sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Šan Makleod o bilateralnim odnosima, toku dijaloga Beograda i Prištine, nastavku evropskog puta Srbije, kao i ratu u Ukrajini.

Tom prilikom, predsednik Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga na najvišem nivou, kao i ekonomske saradnje između Srbije i Velike Britanije, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Ambasadorka Makleod je istakla da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava proces dijaloga koji se vodi uz posredstvo Evropske unije. Takođe je iskoristila priliku da uruči pozov predsedniku Vučiću da prisustvuje ceremoniji krunisanja kralja Čarlsa Trećeg, piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG