Linkovi

Stoltenberg: Kosovo i Srbija da pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis


Zajednička konferencija za medija albasnkog predsednika Bajrama Begaja i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga (Foto: NATO)
Zajednička konferencija za medija albasnkog predsednika Bajrama Begaja i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga (Foto: NATO)

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da bi Kosovo i Srbija u razgovorima trebalo da pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis.

Begaj: Potrebno razmotriti članstvo Kosova u NATO

Predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, da je došlo vreme kada treba razmotriti mogućnost uključivanja Kosova u strukture Alijanse.

"Kosovo je suverena i nezavisna država sa vizijom za integraciju u evroatlantsku porodicu. Veoma cenimo posvećenost NATO u regionu i Kfora kao garanta mira na Kosovu i u regionu", rekao je Begaj u Briselu.

Stolteberg je, tokom obraćanja medijima sa albanskim predsednikom Bajramom Begajem, poručio da Alijansa pozdravlja susret koji su dve strane održale krajem februara posredstvom Evropske unije.

NATO će nastaviti da podržava dijalog Prištine i Beograda jer verujemo da je to jedini održiv put ka rešenju i stabilnosti na Kosovu. Sada imamo istorijsku priliku za trajni mir, koji bi mogao koristiti celom regionu. Zato pozdravljam konstruktivan pristup”, rekao je Stoltenberg o razgovorima kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji su bili usredsređeni na predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa dve strane.

Stoltenberg je ukazao da bi Kosovo i Srbija trebalo da iskažu, kako se izrazio, pravu volju, način i trajna rešenja.

Potrebno je da svako rešenje uzme u obzir puno poštovanje ljudskih prava, demokratskih vrednosti i vladavine prava, unutrašnjih reformi i dobrosusedskih odnosa. Dakle, NATO je prisutan na Kosovu, mi situaciju shvatamo veoma ozbiljno i snažno podržavamo dijalog koji vodi EU”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je podsetio da se snage Alijanse, kako je naznačio, na Kosovu nalaze dugi niz godina.

Prisustvo KFOR-a, NATO snage su imaju važnu ulogu u osvvarivanju stabilnosti i mira, kao i obezbeđivanju slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu. Saveznici su posvećeni obezbeđivanju kontinuiranog prisustva KFOR-a na Kosovu – što se pokazalo izuzetno važnim tokom dugog niza godina”, istakao je Stoltenberg.

Tokom prethodne runde dijaloga u Briselu Kosovo i Srbija usmeno su se saglasili o predlogu Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Ostvaren je napredak, ali je potreban dodatni rad, kako bi se sprovelo ono što je dogovoreno", poručio je tada visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nakon razgovora sa dKurtijem i Vučićem.

On je rekao da su dvojica zvaničnika pokazali spremnost da primene do sada postignute sporazume, ali da je potrebno održavanje dodatnih sastanaka, od kojih bi prvi trebalo da bude u martu.

U međuvremenu, objavljeno je da će specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak posetiti Prištinu i Beograd, potvrdio je portparol EU Peter Stano, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako je Stano precizirao, Lajčak će boraviti u Prištini u četvrtak i petak, 9. i 10. marta, a potom i u Beogradu narednog ponedeljka i utorka, odnosno 13. i 14. marta.

"Cilj posete je da on sa sagovornicima razmotri modalitete primene dogovora o putu ka normalizaciji Kosova i Srbije. A onda će, naravno, sve ovo biti uključeno u pripreme za predstojeći sastanak na visokom nivou kasnije ovog meseca", izjavio je Stano.

Naredni sastanak lidera je zakazan za 18. mart u Ohridu, gde evropska strana očekuje da se predsednik Srbije i premijer Kosova usaglase oko takozvanog aneksa koji obuhvata elemente i vremenski okvir primene evropskog predloga.

XS
SM
MD
LG