Linkovi

"CG ima odgovornost da se bori protiv terorizma"


Margaret En Uehara, američka ambasadorka u Crnoj Gori
Margaret En Uehara, američka ambasadorka u Crnoj Gori

Crna Gora kao članica NATO ima veću odgovornost u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ali uživa i veću podršku Sjedinjenih Američkih Država u tim naporima, poručila je američka ambasadorka u Crnoj Gori, Margaret En Uehara.

Uehara je to saopštila na Konferenciji o primjeni crnogorskog krivičnog zakonodavstva u borbi protiv terorizma i nasilnog ektremizma koja se održava u Budvi.

Cilj konferencije je da razmotri važnosti izmjena Krivičnog zakonika u oblasti terorizma, nasilnog ektremizma i učešća crnogorskih državljana na stranim ratištima.

“Prilogođavanjem krivičnog zakonodavstva, Crna Gora je već napravila čvrst zakonodavni okvir za gonjenje pojedinaca koji su uključeni u borbe na stranim ratištima. Naredni korak je da se koriste alatke, tradicionalne alatke krivičnog pravosuđa, kao što je oduzimanje imovine i prikrivene operacije da bi se zaustavili teroristi, prije nego što udare. Vlada SAD je i dalje posvećena pružanju podrške ovim naporima da se suzbije nasilni ekstremizam i terorizam u svim svojim vidovima“, kazala je Uehara.

Prema njenim riječima, gotovo svakodnevno nas događaji podsjećaju da moramo da nastavimo da se borimo protiv terorizma odlučno i čvrsto.

"Nedavni napad u Njujorku 31. oktobra pokazuje da teroristi ne poštuju fizičke, niti političke granice. Krajnji cilj je da nanesu štetu i da unesu strah u srca naših građana. To je cilj koji ne smijemo dozvoliti da ispune“, zaključila je Uehara.

XS
SM
MD
LG