Linkovi

Sud odobrio Sinđeliću status svjedoka saradnika


Montenegro Election
Montenegro Election

Vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici donijelo je danas odluku kojom je Aleksandar Sinđelić, jedan od glavnih osumnjičenih za oktobarski pokušaj nasilnog svrgavanja crnogorskog premijera Mila Đukanovića, dobio status svjedoka saradnika.

Odlučujući o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva da se Sinđeliću dodijeli status svjedoka saradnika u krivičnom predmetu protiv E.S. (Eduarda Širokova) i drugih, zbog stvaranja kriminalne organizacije iz člana 401 Krivičnog zakonika, vijeće je danas donijelo pozitivno rješenje, saopšteno je danas na internet stranici sud.

Ovakvu odluku sud je donio nakon ocjene da će svjedok saradnik svojim svjedočenjem znatno doprinijeti dokazivanju premetnih krivičnih djela i pomoći otkrivanju i dokazivanju drugih krivičnih djela za koja se osnovano sumnja da je kriminalna grupa "vršila".

U obrazloženju rješenja, sud navodi da je značaj Sinđelićevog iskaza za dokazivanje krivičnih djela koja se stavljaju na teret naredbom za sprovođenje, odnosno proširenje istrage i krivice ostalih učesnika "pretežniji od štetnih posljedica krivičnog djela koje mu se stavlja na teret".

Prema naredbi za sprovođenje istrage, Sinđelić se tereti da je sa Bratislavom Dikićem, bivšim šefom Žandarmerije Srbije, bio jedan od glavnih članova kriminalne grupe koja je u noći parlamentarnih izbora 16. oktobra navodno trebalo da izvrši nasilno zauzimanje institucija i likvidaciju premijera.

Međutim, u naredbi za proširenje istrage, kojom se istraga proširuje na dva ruska i tri srpska državljanina, kao glavni organizatori označeni su Rusi Eduard Širokov i Vladimir Popov, što je otvorilo vrata mogućnosti da Sinđelić dobije status svjedoka saradnika.

Dnevnik Pobjeda objavila je danas da je Ministarstvo pravde zatražilo od Beograda izručenje tri osumnjičena srpska državljanina i od Moskve saslušanje dvojice Rusa, ali zvanične potvrde ili demantija te informacije nije bilo.

Aleksandra Sinđelića neki mediji povezuju sa organizacijama "Srpski vukovi" i "Četnici", koje su učestvovale na strani proruskih snaga u zauzimanju luke Sevastopolj i drugih ratnih operacija na Krimu 2014.

XS
SM
MD
LG