Linkovi

Palmer u CG: SAD žele jaku Evropu, Balkan deo toga


Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer

Crna Gora je predvodnik integracija na Zapadnom Balkanu, ali bi trebalo nastaviti sa reformama, ocijenjeno je na forumu To Be Secure, koji okuplja više od 400 učesnika iz cijelog svijeta. Obraćajući se učesnicima skupa, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da Crna Gora neće klečati pred vratima Evropske unije.

Konsolidacija Evropske unije i proces proširenja trebalo bi da se dešavaju istovremeno, jer sve što ostaje izvan pažnje EU - a Balkan je to bio - može prije predstavljati problem Brisela, poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

On je, na panelu „Zapadni Balkan između neriješene prošlosti i novonastalih izazova“, u okviru osmog 2BS Foruma koji se održava u Budvi, rekao da je Zapadnom Balkanu potrebna integracija.

„Integracija Zapadnog Balkana je isto što i stabilnost. Integracija znači povratak zemalja Zapadnog Balkana evropskom civilizacijskom putu“, rekao je Đukanović.

On kaže da su “evropska i evroatlanstka perspektiva danas zamagljeniji nego s početka vijeka”, a kao jedan od razloga usporavanja i pada entuzijazma na Zapadnom Balkanu, Đukanović navodi predugo trajanje priče o zamoru.

Tvrdi da nema bolje konsolidacije za Evropu i boljeg puta u njenu globalnu konkuretnost od ujedinjenja.

Sve što ostaje izvan pažnje Evropske unije, a Balkan je to bio, može prije predstavljati problem Evropskoj uniji, nego što će se EU zaštititi onog što bi mogle biti posljedice vanevropskog modela”, kazao je Đukanović.

Crna Gora i on, kako je rekao, ne spadaju u one koji inferiorno gledaju na partnerstvo sa EU.

“Mi ne mislimo da treba stojati, klečati i moliti da se otvore vrata EU. Mi smo spremni da preuzmemo svoj dio odgovornosti”, poručio je Đukanović.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer kazao je da je Crna Gora predvodi proces evropskih integracija u regionu, ali kaže da “Podgorica mora da se ponovo fokusira na zatvaranje poglavlja i sprovodi ključne reforme koje će iskorijeniti organizovani kriminal i unaprijediti ekonomiju”.

"Brutalni napad na novinarku "Vijesti" ovoga mjeseca podsjeća nas koliko su važne medijske slobode i podsjeća nas na važnu ulogu koju imaju mediji i odgovornosti koje treba da imaju političari. Crna Gora treba da podstiče atmosferu okruženja u kome mediji imaju slobodu da vrše svoju ulogu", kazao je Palmer na otvaranju 2bs foruma u Budvi.

Prema njegovim riječima sloboda medija nije samo fraza, jer su, kaže, “slobodni mediji osnova demokratije, a u tome sve institucije moraju da imaju svoju ulogu”. Palmer je istakao je da Amerika ne može da se vrati na Balkan, jer nikad nije ni napustila Balkan.

„Mi smo posvećeni dugoročnim partnerstvima, želimo Evropu koja je napredna i snažna, a Balkan je dio toga. Želimo da vrijednosti koje mi dijelimo budu integrisane u vaše institucije. Nastavićemo da pružamo podršku kako bi se unaprijedile reforme, vladavina prava, bezbjednost na granicima, kako bi se borili protiv kriminala i korupcije“, kazao je Palmer.

Crnogorski premijer Duško Marković istakao je da je Crna Gora nepovratno i stabilno na putu koji je davno i bez dilema zacrtala, ali da je Balkan -nedovršen posao.

On je, otvarajući 2BS forum u Budvi, kazao da je Balkan opterećen problemima te da stoga treba rješavanjem otvorenih pitanja u regionu, "ohrabrivanjem i podsticanjem dobrih trendova i sprovođenjem reformi iskoristiti činjenicu da je u posljednje vrijeme i u Briselu i u Vašingtonu obnovljen interes za ovaj dio svijeta".

„Promijenjena geopolitička situacija u kojoj se Balkan još jednom našao na sudaru interesa, ilegalne migracije, terorizam, porast hibridnih prijetnji, ekonomska nestabilnost, samo su neka pitanja koja opterećuju region. Međutim, važno je prepoznati pozitivne trendove, ohrabriti ih i dodatno podstaći. Procesi priključenja EU i NATO-u su se istorijski pokazali, i nastavljaju da to budu – glavni pokretači demokratskih i reformskih procesa”.

Marković je istakao da postoje “pokušaji da se osujeti opredjeljenost regiona da bude dio evropske i evroatlantske porodice i da je zato je važno raditi na očuvanju i punom ostvarenju ove vizije. Svaka alternativa ovim procesima vraća unazad i ugrožava demokratske i civilizacijske iskorake koji su napravljeni“, rekao je Marković.

XS
SM
MD
LG