Linkovi

CG: Velimirović priznao učešće u pokušaju prevrata


Predsjednik Višeg suda u Podgorici, Boris Savić, prihvatio je danas sporazum koji je Mirko Velimirović sklopio sa Specijalnim tužilaštvom, u kome priznaje da je bio član kriminalne organizacije koja je navodno planirala izazivanje nemira i prevrata na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra.

Prema ovom sporazumu, Velimirović, koji je državnim organima otkrio navodne planove organizacije čiji je bio član, biće osuđen na šest mjeseci, uslovno godinu dana, prenose lokalni mediji.

Velimirović je danas na ročištu u Višem sudu priznao da je od Aleksandra Sinđelića dobio 30,000 eura da kupi oružje koje je grupa Bratislava Dikića trebala da iskoristi i izazove krvoproliće nakon zauzimanja Skupštine Crne Gore na dan izbora.

Mediji prenose da je Velimirović priznao da je nabavio automatske puške ali i onemogućio njihov ulazak u Crnu Goru, te da ih je "uništio i rasklopio i bacio u jezero", ne precizirajući o kojem jezeru se radi.

"Za sebe zaslužujem orden da mi se dodijeli, jer sam spasio crnogorski narod i državu, a ne da mi se sudi", rekao je Velimirović u sudu, objašnjavajući da je to "uradio Iz patriotskih razloga".

On je rekao da su ga patriotski razlozi natjerali da otkrije policiji namjere kriminalne organizacije kojoj je pripadao, kako "bi se odužio crnogorskom narodu koji je spasio srpsku vojsku".

"Oni koji znaju istoriji znaju o čemu pričam", rekao je Velimirović.

Specijalni tužilac Saša Čađenović rekao je ranije dana da je izjava Mirka Velimirovića "istinita i nije bajka", prenio je portal Vijesti.

"Opravdano je da sud prihvati izricanje uslovne osude od šest mjeseci, uslovno na godinu", rekao je Čađenović.

Prema nalazima istrage koje je do sada saopštilo tužilaštvo, Velimirović je bio zadužen za nabavku oružja i uniformi namijenjenim pripadnicima grupe koji su, za račun dvojice ruskih državljana, pripremali pokušaj zauzimanja institucija i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Odluku Višeg suda da postigne sporazume sa dvojicom optuženih za pokušaj državnog udara, Aleksandrom Sinđelićem i Mirkom Velimirovićem, lideri Demokratskog fronta nazvali su kompletiranjem farse u režiji Mila Đukanovića.

“Čitav državni udar se sveo na dvojicu nepostojećih Rusa, koje optužuju dvojica špijuna saradnika srpske BIA i crnogorske ANB…”, saopštio je lider DF Nebojša Medojević i dodao da je pozicija Specijalnog tužioca Milivoja Katnića “potpuno neodrživa”.

On je ocijenio da je “neprihvatljiva ideja Specijalnog tužioca da se iz skandala izvuče optuživanjem dvojice nepostojećih Rusa, puštanjem na slobodu Sinđe i Minđe i stalnim medijskim špekulacijama da iza svega stoje neki nepoznati komandanti iz DF”.

“Neko će morati na robiju, Katnić ili lideri Demokratskog fronta”, kaže Medojević, a prenosi Antena M, i optužuje Katnića da brutalno zloupotrebljava svoja ustavna I zakonska ovlašćenja, kao i da je “direktno uticao na tok izbora u korist Demokratske partije socijalista, planirajući političku diskreditaciju DF”.

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, poručila je danas da će se založiti za javno suđenje grupi osumnjičenih za terorizam, ukoliko protiv njih bude podignuta optužnica.

“Vjerovatno da ćemo dozvoliti. S obzirom na Poslovnik i Zakon o krivičnom postupku, to je jedina moja ovlast i ja ću je iskoristiti da javnost bude u cjelosti informisana na način što će se suđenje javno pratiti”, kazala je Medenica na pres konferenciji u Podgorici, prenosi TV Vijesti.

XS
SM
MD
LG